Av Jeanette Malm

Fotoböcker är ofta stora, tunga och dyra att köpa, men samtidigt böcker man ofta vill återkomma till. Så bra då att vi på biblioteken har väldigt många av dessa böcker att låna hem, om och om igen.
Världens mest sålda fotobok är ett mastodonprojekt av Yann Arthus-Bertrand: Jorden sedd från himlen (originaltitel La Terra vue du ciel) Arthus-Bertrand var ballongflygare, och fick idén om att avbilda jorden från ovan under sina luftfärder. Det är ett genialiskt grepp, eftersom det ger ett nytt perspektiv på platser vi tror vi sett. Jorden framstår i all sin skönhet, men också sårbarhet. Fotografen har inte bara skapat en vacker bok utan använder bilderna tillsammans med text för att påvisa hur skör planeten är, men utan domedagskänsla som åtminstone hos mig hade framkallat känslor av hopplöshet.

En svensk uppföljare till Jorden sedd från himlen heter följdriktigt Sverige från ovan. Fotografen Lars Bygdemark ägnade fyra år till att sammanställa bilder han tagit under 25 år som flygfotograf. Boken är indelad i tre delar: Götaland, Svealand och Norrland. Även här är bilderna hänförande men inte alltid smickrande – här finns foton över Bohusläns karga klipplandskap såväl som över pappersbrukets reningsbassänger. En sak som slog mig först efter flera genombläddringar är ett det helt saknas bilder på människor i boken.
Välkomna att botanisera i ämnet fotokonst, vi har så många fantastiska fotoböcker som står och väntar på er!