Av Jeanette Malm

Vi lever i tider då vinklade nyheter, halvsanningar, alternativa fakta och rena fejknyheter sköljer över oss. Hur ska vi värja oss? Hur ska vi skilja sant från falskt?
Stora journalistpriset 2017 i klassen Årets röst gick till vetenskapsjournalisten och forskaren Emma Frans som samma år kom med boken Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams; en liten bok på 150 sidor som ger oss verktygen som hjälper oss avslöja ovanstående. En recensent kallade den ”en omistlig handbok i Trumpismens tidevarv”. Larmrapporten ger oss vetenskapskoll för att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas.
På Stadsbiblioteket har vi under våren 2018 läst Emma Frans bok som komplement till ett antal artiklar för att utbilda oss i vaksamhet mot ”trams”.I Larmrapporten får vi lära oss om noceboeffekten (motsatsen till placeboeffekten. Om placebo ger en positiv effekt på hälsa och välbefinnande genom förväntanseffekter och annat, så är nocebo den motsvarande, negativa effekten) eller om hur statistik som i sig är sann kan bli missvisande om ena axeln i en graf kapas. Ett helt kapitel ägnas åt att bästa sättet att få någon att ändra uppfattning, inte genom raljans utan att systematiskt visa hur kunskapen tagits fram. Emma Frans knep är att alltid ställa motfrågan Hur vet du det?
Det här kanske låter som en nödvändig, men också lite trist och torr bok? Helt fel, Emma Frans är rolig som få. 63 000 följare på Twitter kan väl inte ha fel?
