Av Jeanette Malm
Om jag fick välja fritt utan att begränsas av faktum som tid och rum för att komponera en perfekt middagsbjudning skulle ett självklart gästval vara Oliver Sacks. Han verkar ha varit en extraordinär person som skulle bjuda på fantastiska berättelser från sitt liv som neurolog. Som tur är finns flera böcker skrivna av honom. En av böckerna har filmats med titeln Uppvaknanden. Den handlar om en ung Oliver Sacks spelad av Robin Williams som arbetar som läkare i Bronx. Av en slump upptäcker han att patienter som varit katatoniska i årtionden reagerar på vissa stimuli, vilket i kombination med en ny medicin leder till att de väcks ur sin dvala.

Böckerna Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt, Det inre ögat, Hallucinationer och Den enarmade pianisten handlar om fall Sacks stött på under sin yrkesverksamma tid som neurolog. Hans skriver underhållande men mycket empatiskt om fascinerande patienter som lider av ansiktsblindhet, minnesförlust, eller udda förmågor kopplade till störningar i hjärnan.

I den sista boken Tacksamhet – tankar vid livets slut som kom ut 2015, samma år som Sacks dog i cancer, summerar han sitt liv. Den dominerande känslan inför döden är inte rädslan, även om den finns där, utan en känsla av tacksamhet över livet; över att ha älskat och blivit älskad. Visst är det riktigt fint?