Kategorier
Naturrutan

Ven – paradiset i Öresund

Av Håkan Olsson

Stenar på strand

Ven ligger utkastad i Öresund, mitt emellan Sverige och Danmark. När Skånelandskapen övergick i svensk ägo efter freden I Roskilde 1658 hamnade ön på den svenska sidan, förvisso ligger den närmare Skånekusten.

Ön är mest känd för sina branta ständer, de s.k. backafallen, och för att den danske astronomen Tycho Brahe under 1500-talet anlade ett observatorium, Stjerneborg, där. Den danske kungen, Fredrik II, gav ön som förläning till Brahe, under några år bodde han på godset Uraniborg. Tycho Brahe är en viktig gestalt i astronomins historia, hans iakttagelser av himlafenomen var avgörande i övergivandet av den geocentriska världsbilden. Mitt på ön ligger nu ett museum, Tycho Brahe- minnena, bl a i den avkristnade kyrkan.

Varje år besöker min hustru och jag Ven, oftast kring midsommar. Vi hyr ett litet minihus, fullt utrustat, av en trevlig dam; vi cyklar bekanta rundor, äter på samma ställen. Visst är det trevligt att besöka nya ställen men det finns också en tjusning i återseendets glädje. Som inbitna Ven-besökare, vi är exempelvis medlemmar i den lokala hembygdsföreningen, undviker vi naturligtvis turistfällorna, däribland Tycho Brahe-museet. Men vi vet var den godaste pizzan serveras och vid vilket ställe man vackrast beser solnedgången över Kronborgs slott!

Det finns en del kända personer som bott, eller bor, på ön. Under många år bodde paret Lyttkens i en vacker skånelänga strax ovanför Bäckviken (där färjan från Landskrona landar). Alice skrev en betydande mängd romaner, bl a en med den underbara titeln Statt upp min älskade (1947) och maken Yngve författade flera verk om beryktade svenska brott, däribland Hammarbymordet (1952) och Yngsjömordet (1966). Maj Sjöwall, en legendar inom svensk kriminallitteratur, bor för övrigt på ön.

Den kände diktaren Gabriel Jönsson, uppväxt i Glumslöv tvärsöver vattnet på den svenska sidan, har odödliggjort Ven i dikten Vid vakten. Efter Gunnar Turessons tonsättning är texten mer känd som Flicka från Backafall. Vill man fördjupa sig i Tycho Brahes tid kan jag rekommendera Alexandra Coelho Ahndorils roman Stjärneborg (2002).

Ta tåget eller bilen till Landskrona, borda båten, hyr cyklar och njut av en osannolikt vacker ö, med ståtliga durumvetefält kryddade av blommande vallmo. Trots att man befinner sig i världens mitt, båtar passerar ständigt på bägge sidor ön, är ron och lugnet påtaglig. Har man en gång förälskat sig i Ven blir man aldrig fri.

H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s