
Så här i sommartider passar det fint att läsa om alla de badplatser som finns i Sverige. Havsbad listar 51 svenska badpärlor längs hela Sveriges kust.
En anonym”badläkare” skrev 1890 följande anvisning för hur ett bad skulle gå till:
När man genom att doppa sig bragt hela kroppen i beröring med det salta elementet, så bör man ställa sig upprätt på så djupt vatten att det når ungefär till knäet, och vänd mot stranden afvakta den framrullande vågen.
I boken Havsbad får vi lära oss badhistorik; när började vi egentligen bada i havet? Det är svårt att belägga, men vi vet att de första offentliga badhusen byggdes på 1600-talet. Visste ni att nuvarande regeringshögkvarteret Rosenbad från början var ett badhus?
Länge badade man i varm- och kallbadhus, att bada i havet ansågs farligt. Simkonsten var inte så utbredd så det var nog en klok inställning.1902 härjade under juldagarna en storm som raserade i princip samtliga kallbadhus i västra och södra Sverige och långt ifrån alla byggdes upp igen.
Havsbad blev vanligt först på tidigt 1900-tal och i Mölle badade män och kvinnor gemensamt vilket var så oerhört att det lockade badsugna jetsetare från hela Europa. Och tänk vilket rabalder det blev över den första tvådelade baddräkten, ganska osmakligt döpt efter atomsprängningen som delade ön Bikini i två delar.
Konsten att simma blev mer allmänt förekommande under tidigt 1800-tal. 1934 startade den svenska folkrörelsen simborgarmärket och det sägs att svenskar tack vare detta är mest simkunniga i världen. Och vem har inte Baddaren eller någon av alla de andra märkena hemma?
Slutligen kan vi boken Havsbad läsa om badplatser som mina favoriter Arild, Lysekil, Sandhammaren och nästan 50 till. Och bilderna gör åtminstone mig väldigt sugen på att ta ett dopp.
Simma lugnt!