Kategorier
Kulturkvarten

K-märkt

Av Jeanette Malm

Kulturmärkning, eller k-märkning, är ursprungligen ett skydd för byggnader eller markområden för att hindra rivning eller ”modernisering”. För många med mig väcker ordet associationer till Göran Willis och Staffan Bengtsson. Denna duo sände på 1990-talet en serie i SVT med K-spaningar i 30-minutersavsnitt. En del av de här spaningarna har också blivit böcker.

I boken Idrottsplatser i våra hjärtan – en K-spaning på genuina idrottsplatser från söder till norr kan man resa till orter som min barndoms Gullmarsvallen i Lysekil eller Örjansvall här i Halmstad för att titta på gamla anrika idrottsplatser. Dessa är på mindre orter ofta hjärtpunkten i byn och är enligt våra k-spanare en typiskt svensk företeelse.

K-märkt smak: genuint svenska middagsklassiker är inte skriven av Willis och Bengtsson men får vara med för att den följer konceptet k-märkt. Här är det den svenska hederliga husmanskosten som får välförtjänt utrymme. Håller dillkött, rotmos och rimmad oxbringa på att försvinna ur det kollektiva mat-medvetandet?

Hela svenska folkets park: en K-märkt turné

svenska folkets

Den här boken om de ursvenska folkparkerna är en raritet som numera bara finns att låna på biblioteket eller möjligen hitta på antikvariat.
I Hela svenska folkets park får läsaren möta livet i folkparkerna idag, samtidigt som man får sitt lystmäte av nostalgi och återblickar. Tänk korv, dansbanor, fickpluntor och dansband. Staffan Bengtsson och Göran Willis har intervjuat artister och arrangörer, entusiaster och bakåtsträvare och berättar i boken om svenskt nöjesliv under 100 år.
K-märkt hobby eller den komplette idioten

Vet du skillnaden mellan hobby och tidfördriv? Den här boken är en kärleksförklaring till en tid när alla gick på kurs, alla hade en hobby och det inte fanns gränser för kreativiteten.

Ett K-märkt pojkrum

pojkrum

Willis och Bengtsson minns sina pojkår under 1960-talet. Boken är fylld med minnen av Rolling Stones första singlar, Floridacigaretter och testbilden på TV.

Med K-märkt mot månen: en rymdbok

60-talet var också tiden för rymdkapplöpningen. Skulle Sovjet eller USA hinna först till månen? Den här lilla boken återuppväcker minnena avJules Verne, Neil Armstrong, Jurij Gagarin, Tintin, Alma Coogan och alla andra som varit på väg till månen.

K-märkt på väg: svenska platser, vägar och ställen ”Förr i tiden” fick en resa ta tid, det viktigaste var inte alltid målet. Här får vi resa längs vägar som inte längre används eftersom motorvägen går så mycket snabbare. Kanske förlorar vi något i vår jakt på tid att vinna?

kalasbyxor

K-märkta ord från kalasbyxor till fluortant Avocadogrön, grogg, rökruta, papperspelle. Dessa och ett gäng andra nästan utrotade ord finns i min favoritbok av K-spanarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s