Kategorier
Kuriositeter

Fermats gåta

Av Jeanette Malm

fermats-teorem
Fermats stora sats

”Jag har funnit ett i sanning fantastiskt bevis, men tyvärr är marginalen för smal för att det ska få plats.”

Teoremet hävdar alltså att inte finns några heltalslösningar till Pytagoras ekvation över potensen två.

Pierre de Fermat skrev detta 1637 och lämnade med de orden ett saftigt ben till världens alla matematiker att bita i. Först 350 år senare lyckades den engelsk matematikprofessorn Andrew Wiles, efter 30 års ansträngning, bevisa satsens äkthet.

Simon Singh har skrivit boken Fermats gåta om den fantastiska och fanatiska jakten på lösningen av världen svåraste matematiska problem. Historien innehåller dueller med dödlig utgång, självmord och galenskap och tro mig, man behöver inte ens kunna multiplikationstabellen för att uppskatta boken.

Alla har väl någon gång sett TV-serien Simpsons, men vad alla inte vet är att den handlar om matematik. Det hävdar åtminstone samme Simon Singh som också gett ut Räkna med Simpsons!

Matematiska skämt, som förmodligen är helt obegripliga för de allra flesta tittare, har funnits i ”Simpsons” ända sedan tv-serien startade i slutet av 1980-talet. Exempelvis dyker det upp ekvationer på himlen eller märkliga föremål som Homer stöter på i den tredimensionella världen. Skoltavlorna som ofta ses i bakgrunden innehåller bland annat massan hos Higgspartikeln,  en lösning på Fermats stora sats som inte är möjlig och formeln för universums densitet. I ett avsnitt undersökte Homer topologi med hjälp av en flottyrmunk.

Simon Singh vill med sina böcker minska den rädsla för matematik som många känner. Han har faktiskt lyckats med mig, jag är urdålig på matte men tycker väldigt mycket om att läsa om problem som Singh kallar ”matematikens symfonier.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s