Kategorier
Kuriositeter

Drottning Elizabeth II av England

Av Jeanette Malm

Krona av guld

Förr i tiden, för sisådär 20-30 år sedan och ännu längre, var det lätt att prata TV på fikarasten. Det fanns inte så många kanaler och sannolikheten var därmed stor att de flesta sett samma program. Nu är det lite spretigare, men jag tycker mig se ett trendbrott den senaste tiden. Jag pratar om de betaltjänster som levererar högklassiga tv-serier i en strid ström. När kollegan berättar om senaste ”måste-se-serien” blir jag nyfiken och har hittat en massa sevärt senaste tiden. Och vilken kvalité det är! Ni har väl inte missat River, the Americans, the Affair, the Night of eller House of Cards?

Senaste fyndet är the Crown som handlar om brittiska kungahuset. Vi får följa drottning Elizabeth från barndomen och de första åren som regent.

Kungahus har tidigare inte tillhört mina mest brinnande intressen, och gör det inte nu heller men en viss nyfikenhet har ändå tillkommit. Bilden av drottning Elizabeth som en järnhård regent som inte ens ville hala flaggan på Buckingham Palace när prinsessan Diana dött har nyanserats. Nu förstår jag till viss del vilken press hon lever under och hur utsatt en person i hennes ställning är.

Hennes egna ord om hur det varit att sitta som drottning under otroliga nästan 65 år lär vi aldrig få ta del av, så håll till godo med biografin Drottning Elizabeth av Sarah Bradford. Om svärdottern, prinsessan Diana finns det en rad böcker, här kan vi också få bitar till pusslet om personen Elizabeth II.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s