Kategorier
Månadens mord

Medan de sov – dramat i Medford 1984

Av Håkan Olsson

Natten till den 27 april 1984 tar räddningstjänstens sambandscentral i Jackson County, Oregon, emot ett förbryllande samtal. En flicka, femtonåriga Jody Gilley, påstår att hennes äldre bror, artonårige Billy, slagit ihjäl föräldrarna samt lillasystern med ett baseballträ. Polisen skickas till adressen och kan bara konstatera faktum.

2008 publicerar den amerikanska författaren Kathryn Harrison boken Medan de sov : en undersökning om mordet på en familj. Via intervjuer med Jody, Billy, grannar, socialarbetare samt djupdykning i rättegångsprotokoll och psykiatriska utlåtanden försöker Harrison förstå hur det ofattbara kunde ske. Jody berättar att brodern efter mordorgien rusar upp till hennes rum och säger: Nu är vi äntligen fria!

Fram tonar berättelsen om en dysfunktionell familj, ruvande på mörka hemligheter. Trots Billys hemska dåd kan man ställa sig frågan vem som egentligen är den skyldiga. Kontrasten mellan den inspärrade brodern och den framgångsrika yrkeskvinnan är fullständig, samtidigt är de för evigt bundna till samma plats och tid den där vårnatten i Medford.

medan-de

Harrisons bok är spännande som en detektivroman, trots att man vet ”vem som gjorde det”. Författaren söker förstå hur man överlever ett trauma och hur de inblandade hanterat katastrofen. Framför allt är det en historia om hur misshandel och förtryck deformerar barn och en kuslig påminnelse om hur utlämnade dessa kan vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s