Kategorier
Aktuellt

Fattig

Av Jeanette Malm

Inte finns det väl fattigdom längre, åtminstone inte i Sverige? Eller?

Det beror på definitionen. Ingen behöver nog svälta i vårt land, men att vara utan pengar mer än till det nödvändigaste  i ett samhälle som bygger på konsumtion är nog så svårt.

fattigfallan

Den nyaste boken på temat fattigdom är skriven av Charlotta von Zweigbergk och heter Fattigfällan. Vi får följa kvinnan Beata som från att ha varit egenföretagare hamnar i en spiral av sjukskrivning, arbetslöshet och till slut utförsäkring. Hon står helt utan inkomst men är för sjuk för att arbeta och får heller inga pengar från socialen eftersom hon fortfarande äger sin firma. Moment 22, alltså.

Det absolut mest skrämmande med Fattigfällan är att i stort sett vem som helst kan hamna där. Eller hur en felaktigt ifylld blankett kan kosta månader av inställda bidrag samtidigt som hyresskulden går till kronofogden och ingen verkar förstå hur illa det är ställt för Beata.

Boken finns att låna HÄR >>>

oktober-i-fattigsverige-dagbok

Susanna Alakoski är mest känd för Svinalängorna, en bok om hennes egen barndom i romanform. Oktober i Fattigsverige är en sorts dagbok, från en månad under författarens (?) uppväxt. Temat är detsamma som i Fattigfällan, hur det är att alltid oroa sig för att hyran ska betalas, att alltid tacka nej till barnkalas för att presenter kostar pengar. Att skämmas och till varje pris dölja att man är fattig.

barskrapad-konsten-att-hanka-sig-fram

Tredje boken på temat är skriven av amerikanskan Barbara Ehrenreich och har titeln Barskrapad: konsten att hanka sig fram. Ehrenreich gör en wallraff, dvs. hon tar under antaget namn anställning inom de lägst betalda yrkena i USA för att se om det hon hört stämmer; att det inte går att leva på ett heltidsjobb med minimilön. Trots att hon alltid valde jobben med högst lön och de billigaste lägenheterna räckte inte pengarna ens till det nödvändigaste. Vi får följa hennes slitsamma vardag och får insikt i hur enorma klyftorna mellan rika och fattiga är i USA. Största behållningen av Barskrapad är beskrivningen av den kamratskap och lojalitet som Ehrenreich möts av, och hur hon våndas över att behöva avslöja sin ”undercover” för arbetskamraterna på varje nytt ställe innan hon drar vidare som servitris, städare eller vårdbiträde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s