Kategorier
Mera sport

Massor utav sport (och lite om var vi ställer böckerna)

Av Jeanette, Stadsbiblioteket (som är genuint ointresserad av all sport, men gillar ändå att läsa om människoöden)

Så här i OS-tider kanske det finns lust att läsa en bok om atleter och sportstjärnor?

Om svaret är ja, bege dig då till biblioteket och leta upp avdelningen Rbz.  På denna hylla finner du biografier om personer som idrottar. Just biografier är en veritabel djungel i biblioteksvärlden. Konstnärsbiografier hittar du på Ibz, skådespelare på Ikz, filosofer på Dbz, präster och profeter på Cjz osv.  Allt som blir över sätter vi på en avdelning som heter Lz. Krångligt? Ja, lite, men som tur är finns det alltid personal som med glädje lotsar dig genom snåren, fram till guldkornen.

Några av de senaste årens biografier om idrottare:

Usain Bolt: Snabbare än blixten

usain

Bolt är världens snabbaste människa och tror sig ha mer att ge, utöver de sex OS-guld han redan har. Jamicanen är också världsrekordinnehavare på distanserna 100, 200 samt 4* 100 meter. Respekt!

Messi : biografin

Världens genom tidernas bäste fotbollsspelare sägs han vara, Lionel Andrés Messi. Här kan du läsa om vägen till skyttetronen.

messi

Patrik Sjöberg: Det du inte såg

patriks

Den här biografin fick ett enormt genomslag ner den kom 2011. Anledningen var att Patrik Sjöberg berättade om de övergrepp hans styvfar och tränare utsatt honom för under flera år. Tack vare boken öppnades många ögon för ett problem som inte diskuterats offentligt. 

Alexander Gustafsson: The Mauler

MMA (mixed material arts) sägs vara världens hårdaste sport. Svenska Alexander ”The Mauler” Gustafsson är rankad som trea i världen i en sport där det mesta är tillåtet. Hur blev bondgrabben från Arboga superstjärnan bland de tuffaste av de tuffa?

mauler

Tjejerna då? Tyvärr, tyvärr är kvinnliga idrottare gravt underrepresenterade på biografihyllan.  Jag hittade ändå ett par, som Anja och Pärson och Bakom garden : ett boxarliv i tio ronder (om Åsa Sandell) men många stora kvinnliga idrottsstjärnor har oskrivna levnadsberättelser.

Avdelningen passionerade sportjournalister har en ganska stor utgivning under året. De mest namnkunniga, och läsvärda, är Erik Nivas Känner ni vibbarna? : fotbollen och det nya Sverige samt Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll av Olof Lundh.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s