Kategorier
Musikbruset

Freddie Wadling, magikern

Av Jeanette Malm

2016 har varit ett dåligt år så här långt. Åtminstone om man räknar alla de stora musiker och artister som lämnat oss, flera av dem i ”förtid”. Jag tänker på David Bowie, Olle Ljungström, Prince, Josefin Nilsson och nu senast den oefterhärmlige Freddie Wadling.

Freddie Wadling var unik i ordets rätta bemärkelse. ” som är fullständigt ensam av sin typ eller art särsk. i fråga om värdefulla el. intressanta egenskaper” (Nationalencyklopedin). Hans röst är stark och skör, rivig och mjuk, melodisk och skärande –allt på en och samma gång. Alla förstår kanske inte skönheten i Freddie Wadlings musik. Kanske stör hans yttre upplevelsen för den som är skolad i tron att en artist ska vara stylad och ha synkroniserade danssteg på scenen? Stackars dom, säger jag då. Wadling sjunger med rösten full av självupplevd smärta, både psykisk och fysisk på ett sätt som får huden att knottras och håren på armarna att stå i givakt.

Senaste  – sista! – skivan heter Efter regnet och är till hälften nyskriven musik av Stina Nordenstam och hälften covers. Eller covers ska man kanske inte kalla det, Freddie Wadling ger en helt ny nerv och innebörd åt slitna låtar som Alla har glömt (Towa Carson, ni vet?)

Jag kan bara inte sluta lyssna på ”Det är inte nog” Stina Nordenstams tonsättning av Arsenij Tarkovskijs text:

Nu har sommaren gått

som om den aldrig varit

i gläntan är det ännu varmt

men det är inte nog

allt som kunde slog in

lade sig som ett femfingrat blad

rakt i mina händer

men det är inte nog

Under sin långa karriär hann Wadling med att vara punkmusiker (Leather nun, Perverts, Liket lever), vissångare (En skiva till kaffet), samarbeta med Fläskvartetten, skådespela och måla.

Han har också, tillsammans med Robert Lagerström, skrivit en biografi om sin traumatiska uppväxt: Freak – boken om Freddie Wadling

På biblioteken kan du också låna cd-skivorna Dark passages: nocturnal incidents / the Kingdom Of Evol featuring Freddie Wadling

Den mörka blomman

A soft-hearted killer collection

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s