Kategorier
Kuriositeter

Gödsel den nya surdegen?

Av Jeanette Malm

charmen

Ett fenomen som jag observerat de senaste åren är att böcker som verkar vara riktade till en väldigt smal grupp läsare blir braksuccér hos en bred allmänhet. För vem kunde tro att en bok om tarmsystemet skulle vara en av de mest efterfrågade och utlånade fackböckerna under förra året? Charmen med tarmen som den så fyndigt och avväpnande heter handlar om det ack så viktiga, men lite skambelagda ämnet toalettbesök. I boken kan vi läsa om liten bajsskola, hur vi bäst rapar, vilken färg bajset ska ha för bästa välmående och mycket annat matnyttigt.

gödsel

Från tarmen till gödsel är steget inte så långt. Vårens hetaste titel på trädgårdsfronten handlar om hur och med vad vi bäst gödslar. Det som i andra trädgårdsböcker är en liten passus har i Gödsel –om trädgårdens näringsliv huvudrollen. Boken är rikt illustrerad och trots ämnet riktigt snygg.

2012 var året de en av de mest otippade bästsäljarna var Ved: allt om huggning, stapling och torkning – och vedhuggningens själ. Boken sålde 100 000 exemplar i Norge och har sedan gjort ett segertåg genom Sverige, med ett tilläggskapitel om kakelugnseldning – något som skiljer sig åt mellan länderna. I Norge heter kakelugn svenskeovn och är inte alls lika vanligt förekommande som här i Sverige.

ved

Alla böckerna finns givetvis på biblioteken tillsammans med en rad andra som du kanske inte visste att du ville läsa. Välkommen in och botanisera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s