Kategorier
Från bibliotekens gömmor Hobbykriminalare H. Olsson rekommenderar

Den låsta källaren

Av Håkan Olsson

Vad får män, för det är alltid män, att gå så långt i sin strävan att kontrollera omvärlden, att man t o m låser in närstående, eller främlingar, i ljudisolerade källare? Världen har sett flera fall av det här slaget uppdagas under det senaste decenniet. Tydligast exempel är nog Josef Fritzl, österrikaren som 1984 drogar sin dotter Elisabeth och därefter låser in henne i källaren. Där föder hon sju barn, alla med Josef som fader. När Elisabeths dotter Kerstin blir svårt sjuk 2008 avslöjas hemligheten i all sin förfärlighet. Josef Fritzl döms senare till livstids fängelse med rättspsykiatrisk vård.

skräckens

Alan Hall, en engelsk journalist, utkom 2008 med boken Skräckens hus : berättelsen om Josef Fritzl och hans 24-åriga terrorvälde. Hall reder ut händelseförloppet och frågar sig givetvis hur det kunde fortgå så länge. Man frågar sig om det är möjligt utan att omgivningen ser åt annat håll?

Ett annat märkligt fall utspelar sig också i Österrrike, nämligen historien om kidnappningen av Natascha Kampusch. 1998 bortförs den då 10-åriga Natascha av en viss Wolfgang Priklopil; han håller henne sedan fången i åtta år. 2006 lyckas Kampusch fly och några timmar senare kastar sig Priklopil framför ett tåg. Historien väcker enorm uppmärksamhet, 2011 publiceras 3096 dagar, berättad av offret för Heike Gronemeier och Corinna Milborn. 2013 filmatiseras boken.

3096

Märkligt att dessa hemskheter utspelar sig Österrike, Sigmund Freuds hemland. Brottsplatserna kan ses som närmast övertydliga exempel på Freuds teorier om det undermedvetna; i källarens dunkelhet utspelar sig dramer som inte tål dagens ljus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s