Av Håkan Olsson
Härom veckan var jag på bio och såg en stark och gripande film, Spotlight, i regi av Thomas McCarthy, om tidningen The Boston Globes avslöjande av den katolska pedofilskandalen. Filmen blev flerfaldigt Oscarbelönad 2016, bl a för bästa film. I centrum står gruppen för undersökande journalistik, Spotlight, som får ett tips om att kardinalen, Bernhard Law, kände till att en präst gjort sig skyldig till sexuella övergrepp. Under andra halvåret 2001 gräver man allt djupare och finner till sin häpnad att det handlar om närmare hundra präster i Bostonområdet (av totalt ca 1600). Kyrkan har konsekvent tystat ner, förflyttat präster, sjukskrivit men inte tagit någon ur tjänst. The Boston Globe publicerar historien i början av 2002 och senare samma år avgår kardinalen (men flyttas ironiskt nog snett uppåt, till Vatikanen)
Filmen är lågmäld, koncentrerar sig helt på det journalistiska arbetet, är osentimental och kanske just därför djupt drabbande. Michael Keaton, Mark Ruffalo och Rachel McAdams spelar några av de ledande rollerna i en i övrigt välspelad ensemblefilm.
Skandalen fick till följd att katolska kyrkan äntligen började ta ett stort problem på allvar, celibatet har ifrågasatts och den nuvarande påven, Franciskus, har i en intervju medgett att ca 2 % av prästerna tros vara pedofiler.
För läsning om den katolska kyrkans historia se gärna Derek J. Holmes Katolska kyrkans historia (2006). En intressant bok om pedofiler är Börje Svensson De mest hatade : om pedofiler och andra sexualbrottslingar (2012).