Kategorier
Månadens mord

I väntan på döden – fallet Darlie Routier

Av Håkan Olsson

Halv tre, natten till den 6 juni 1996, kallas polisen till en villa i Rowlett, Texas. Anmälaren, 26-åriga Darlie Routier, påstår att en främmande man tagit sig in i huset och knivskurit både henne och två av barnen. Tre minuter senare är polisen på plats.

De två barnen, Damon, 5 år och Devon, 6 år avlider; Darlie förs till sjukhus med lindriga skador. Brottet är märkligt; den äkta mannen, Darin Routier och yngsta barnet, Drake, är oskadade – de befann sig på ovanvåningen när händelserna inträffade.

Utredarnas intresse riktar sig tämligen snart mot Darlie, man anser att hon mördat sönerna och själv tillfogat sig skador, att hon iscensatt brottsplatsen för att skylla på en okänd förövare. Motivet skulle bl a vara ekonomiska problem. Ett par veckor senare åtalas Routier för mord och döms 4 februari 1997 till döden. Nästan tjugo år senare sitter hon ännu i ”death row”.

Brottet är ett av de mest omskrivna i USA under senare år. Frågan om Routiers skuld har väckts, man har pekat på slarvig brottsplatsundersökning och att rättegångsfel har begåtts. Allt medan Darlie Routier fortfarande väntar på att avrättas medelst dödlig injektion.

dateline

Om dessa besynnerliga händelser har den amerikanska journalisten Kathy Cruz skrivit Dateline : purgatory : examining the case that sentenced Darlie Router to death (2015). Cruz argumenterar för att återuppta fallet och riktar stark kritik mot staten Texas juridiska system. Texas är för övrigt den delstat som verkställer flest dödsstraff.

2 svar på ”I väntan på döden – fallet Darlie Routier”

Latest DNA show no intruder. Her husband knew she had done it as soon as he came downstairs. He must have asked ”What did you do” because she answers him very angrily.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s