Kategorier
Månadens mord

Peter Mangs – rashataren i Malmö

Av Håkan Olsson

Denna blogg har tidigare publicerat en text om John Ausonius, den s k Lasermannen, som under ett halvår spred skräck i Stockholm. Hans mål var mörkhyade.

Mördaren Peter Mangs uppvisar kusliga likheter med Ausonius, både gällande motiv och tillvägagångssätt. Under 2009 och 2010 drabbades Malmö av ett antal skjutningar, i ett fall med dödlig utgång. Polisen famlade först i blindo, man misstänkte bl a gänguppgörelser. Kanske borde man haft händelserna i Stockholm, halvannat decennium tidigare, i minnet. Huvudsakligen riktades våldet mot personer med invandrarbakgrund.

Den 9 november 2010 grep polisen Peter Mangs som misstänkt för flera av skotten. Mangs förnekade allt och teg sig igenom rättegången. Den långa utredningen påvisade att han var skyldig till ett mord redan 2003. Mangs dömdes 24 juli 2012 till livstids fängelse, bl a för två mord. Hovrätten fastställde domen i april 2013.

svenssonland

I fjol utkom två böcker om dåden i Malmö. Joakim Palmqvist, journalist på Sydsvenskan, har i Äventyr i Svenssonland : seriemördaren Peter Mangs intervjuat Mangs vid flera tillfällen. Numer erkänner han brotten och förklarar varför han genomförde dem.

Religionsprofessorn Mattis Gardells Raskrigaren : seriemördaren Peter Mangs betonar framförallt den rasistiska motivbilden.

raskrigaren

Mangs är en märklig person, tidigt musikintresserad, senare anställd som tandtekniskt biträde. En ensamvarg som så småningom verkar ha radikaliserats. 2002 fick han vapenlicens och året därpå påbörjade han sitt vansinniga projekt. Hans farbror var för övrigt den kände skådespelare Sune Mangs.

Ett svar på ”Peter Mangs – rashataren i Malmö”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s