Kategorier
Mot strömmen Ut i världen

Mary Kingsley

”Starka kvinnor” eller den på 80-talet flitigt använda ”Kvinnor kan” är epitet som jag tycker är lite nedsättande och väldigt omoderna – klart att kvinnor kan, varför skulle de inte?

Mary_Kingsley01Trots detta blir jag ändå väldigt glad över att hitta en bok om en kvinna, född 1862 som bröt mot alla normer om vad hon borde gör med sitt liv. Mary Kingsley var äventyrare och upptäcktsresande, antropolog och författare. Hon verkade under samma tid som bland andra Stanley och Livingstone men har inte blivit lika känd trots att hennes bedrifter egentligen är större. Där männen oftast hade stora expeditioner med infödda bärare reste Mary Kingsley ensam i Afrika. Hon besteg berg, samlade på egen hand djur i mangroveträsken och har fått ge namn åt en rad tidigare okända fiskarter.

Mary Kingsley dog endast 38 år gammal, av tyfoidfeber. Hon hann ändå skriva ner berättelsen om sina äventyr : Travels in West Africa : Congo Francais, Corisco and Cameroon

I Moa Matthis bok Pionjärer och feminister: om fyra kvinnliga författare och äventyrare ägnas ett kapitel åt Mary Kingsleys liv, från den instängda och torftiga barndomen via äventyren i Afrika  till hennes insatser som sjuksköterska under boerkriget.

tuffa-tanter-fordjupningsbok

Tuffa tanter är en antologi om kvinnor som på olika sätt gått utanför de förväntade ramarna. Här kan du läsa om Mary Kinglsey, Florence Nightingale, Emmeline Pankhurst och ett antal andra pionjärer. De har alla brutit sig ur den ”oändligt sorgsna och förödande insikten om att kvinnlighetens namn är begränsning och självförakt” för att låna ett citat ur Simone de Beauvoirs Det andra könet.

Jeanette, Stadsbiblioteket

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s