Kategorier
Månadens mord

Dag Hammarskjölds död – olycka eller attentat?

Av Håkan Olsson

Byst av Dag Hammarsköld

Nyheten om Dag Hammarskjölds död vid Ndola i dåvarande Nordrhodesia (numera Zambia) i september 1961 chockade en hel värld. Generalsekreteraren var på väg till Moise Thsombe, ledare för utbrytarprovinsen Katanga, för att medla. Den gruvrika delen av det nybildade Kongo ville, stödd av mäktiga intressen, lämna landet. Stormakterna var iblandade, ryssarna ogillade Hammarskjöld, ansåg att han tog västmakternas parti.

Flygkraschen undersöktes av flera haveriutredningar, däribland en FN-kommission, som lade fram sitt betänkande i april 1962. Man kunde inte peka på någon specifik olycksorsak, men den allmänna uppfattningen var att Albertina, som den inhyrda DC-6:an kallades, influgit för lågt. Och därvid blev det.

Hammarskjöld förärades statsbegravning i Uppsala, president Kennedy kallade honom ”the greatest statesman of our century”.

När FN-chefens efterlämnade skrift Vägmärken gavs ut ett par år senare fördjupades bilden av Hammarskjöld; fram tonade bilden av en mystiker med ett religiöst uppdrag.

Varför skriva om detta under föreliggande rubrik? Under årens lopp har många teorier framförts att Albertina sköts ner. Vittnesmål om förföljande flygplan, retuscherade bilder, explosioner i luften har framförts. Engelska påtryckningar på haverikommissioner likaså. 2011 publicerade Susan Williams boken Who killed Hammarskjöld? och i år beslutade FN att undersöka kraschen på nytt.

Konspirationsteorierna2-514x800

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier, publicerade 2006 Det dunkelt tänkta, en bok om konspirationsteorier i allmänhet, och de kring morden på John F Kennedy och Olof Palme i synnerhet. I höst har Åsard släpp en ny bok i ämnet, Konspirationsteorierna och verkligheten : sex historiska gåtor. Ett kapitel ägnas åt dramat i Nordrhodesia. Åsard sammanfattar elegant Hammarskjölds liv och verk och vederlägger med pregnans diverse konspirationsteorier. Sista ordet är knappast sagt, men jag lutar nog mot Åsard, inte sällan är den enklaste lösningen den rimligaste.
Jag vill gärna tipsa om några andra böcker i ämnet. Rolf Rembes och Anders Hellbergs Midnatt i Kongo : Dag Hammarskjölds förlorade seger (2011), ger en bra bakgrund till kongokrisen och de olika turerna i efterspelet av flygkraschen. FN-kollegan Brian Urquharts biografi Dag Hammarskjöld (1974) anses av många vara den bästa levnadsteckningen och på senare år kan Mats Svegfors Dag Hammarsköljd : den förste moderne svensken (2005) rekommenderas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s