Kategorier
Från bibliotekens gömmor

Tutanchamon

Av Jeanette Malm

Marmorbyst av Tutanchamon

Ibland får man upp ögonen för ett ämne på lite udda vägar. Häromdagen lyssnade jag på Spanarna i P1, och någon i panelen nämnde den egyptiske faraonen Tutanchamon. Jag började leta efter fakta om honom, och fann att det fanns massor jag inte vetat om.

Tutanchamon levde i Egypten 1358-1339 f. Kr. Han blev farao redan som 11-åring och dog endast 19 år gammal. Hans grav upptäcktes 1922 av Howard Carter i det som idag kallas Konungarnas dal utanför Luxor.

I Tutankhamens förbannelse- den pågående historien om en egyptisk kung finns allt som är värt att veta om Tutanchamons kort liv och död. DNA-teknik har visat att han var gift med sin halvsyster – faraoner var gudar och beblandade sig inte med människor och inavelsgraden var därmed mycket hög. Även Tuthanchamons föräldrar var syskon.

Boken är fylld med inte bara den fantastiska historien om faraonernas liv, den innehåller också en mängd vackra bilder. Egyptierna snålade inte när de begravde sina döda; Tutanchamons dödsmask på bilden är gjord av 12 kilo rent guld.

Vill du läsa mer om det forntida Egypten? Själv är jag väldigt nyfiken på Nefertiti, styvmor och faster (sic!) till Tutanchamon och en av de drottningar som man tror haft störst makt under den här tiden.

Ett svar på ”Tutanchamon”

Det var intressanta nyheter om den egyptiska forntiden.
Nefertit i- den bildsköna – finns eller fanns som staty (byst) på ett litet museum i Berlin,1992. Att detta original är så väl bevarat, både till form och färg är något av ett mirakel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s