Kategorier
Naturrutan

Jag går och fiskar

Av Ulla Desombre

Träden är guldfärgade nu och luften är sval. Vi röker makrill utan att hämta hink med vatten för brandrisken känns inte överhängande. Naturen har blivit fuktig av höst.

Alla i vår familj har fiskat. Mer eller mindre intensivt och inte alltid över tiden. Maken fiskade under hela sin ungdom har jag fått höra och den ene sonen från det han steg ur barnkärran ivrigt påhejad av sin far. Den andre sonen satt i ekan och läste, milt intresserad i unga år. Själv blev jag fiskare på första fjällvandringen, långt från rektangulära fiskpinnar vid dukat bord, när jag fick min första röding en seneftermiddag.

Nu är alla vuxna och yngste sonens flickvän sitter ofta i vår trädgård och pysslar sin fiskedragslåda och sitt fiskespö som båda är rosa. Hon har dessutom ovanligt bra fiskelycka och har vid flera tillfällen kommit med fina laxar till oss. I år har den läsande sonen varit hemma hela sommaren och framåt kvällen har han lagt läsplattan åt sidan, lånat pappas fiskegrejor och gått ner till havet. Efter några timmar kom han hem med markrill, feta fina som glänste grönt. Några dagar senare stod de där allesammans i rad längst ut på klipporna lagom långt ifrån varandra för att inte trassla. Jag satt en bit ifrån, tittade och njöt. Det blev mer makrill.

Sommaren tog slut och familjen försvann åt olika håll. Fiskespön och håvar är instoppade i friggeboden. Maken och jag äter fisk minst en gång i veckan, sönerna äter pizza, hamburgare och pasta tror jag. Det gör oss inget, de älskar naturen och fiske, det är gott nog.

fiskesverigeTill er som redan drömmer om våren vill jag tipsa om Fiske i Sverige av Niclas Andersson. I sitt förord skriver han att boken kommer att öppna dina sinnen och skapa drömmar och förståelse för att ett fiskeäventyr sällan behöver vara längre bort än en cykeltur. Jag kan bara hålla med och tycker att alla kan läsa/bläddra i den oavsett om man är fiskeintresserad eller inte.

stefansstoraStefans Stora Blå. Recept för godare fisk Blåare hav och en Friskare värld måste också få vara med. Det är en riktig drömbok. Den står bland kokböcker i biblioteket men den är mycket, mycket mer……

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s