Kategorier
Månadens mord

Mord i Guds namn

mordVad får människor att begå fruktanvärda brott i namn av högre makter? Trodde verkligen Sara Svensson, den s k barnflickan, att Helge Fossmos uppmaning till mord på pastorns hustru kom från Gud? De flesta, om inte alla, religioner har starka förbud mot att ta andra människors liv, likafullt begås inte sällan mord av trosskäl.

Den amerikanske journalisten och författaren Jon Krakauer intresserar sig för människor i extremsituationer. Mest uppmärksammad är han för boken Tunn luft (1998) som handlar om de katastrofala Mount Everest-expeditionerna 1996. I boken Mord i Guds namn (2004) beskriver han de undergångsmättade stämningarna bland fundamentalistiska mormonsekter. I centrum för boken står ett uppmärksammat dubbelmord 1984 där bröderna Ron och Dan Lafferty mördade svägerskan Brenda och dennes ettåriga barn. Orsaken till mordet var enligt Ron Lafferty att han mottagit en uppenbarelse från Gud vars innebörd var att Brenda skulle försvinna.

Krakauer redogör för omständigheterna kring mordet och tecknar samtidigt en bild av mormonrörelsens historia. Han besöker isolerade mormonsamhällen i Västern där ledarna för sekterna är gifta med ett stort antal kvinnor och har fullständig makt över medlemmarna. Boken söker förstå hur svåra och extremistiska kulturer kan få människor att fullständigt förlora sin moraliska kompass.

Håkan Olsson, Stadsbiblioteket i Halmstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s