Av Jeanette Malm
De senaste åren har jag drömt om en egen liten hönsflock i trädgården. Jag kan se mig själv gå med en flätad korg över armen och samla små nyvärpta, spräckliga ägg att avnjuta till frukost. En snabb koll med grannarna satte omedelbart P för projektet eftersom en av dem visade sig ha fågelfobi. Bibliotekshyllan för husdjursskötsel visar att jag inte är ensam om att ha hönsdrömmar. Det har kommit flera böcker de senaste åren om ”villahöns”.Regelverket runt höns i tättbebyggt område är inte så krångligt som man kan tro, men några saker är bra att känna till:
- Olika regler beroende på vilken kommun du bor i, men vanligast att man utan tillstånd från Jordbruksverket får hålla 5-7 höns i trädgården.
- Grannar måste tillfrågas men kan inte stoppa planerna utan giltiga skäl som t.ex att hönshuset ligger för nära en uteplats.
- Tuppar gal! Det är kanske inte värt att riskera grannsämjan för en tupp, och (mat)ägg blir det även utan tupp.
Har du bestämt dig? Då är det bara att sätta igång! Perfekta böcker för nybörjare är Höns i trädgård och Höns: raser, skötsel, uppfödning av Karin Neukirch.
När du sen skaffat kycklingar och de börjat värpa är det bra med en bok om ägg. Den här t.ex : Ägg – recept & teknik . En ny, väldigt trevlig och vacker bok är Alla hönsen hemma av Anna Billing. Till skillnad från undertecknad har hon förverkligat sin dröm om höns i trädgården. I boken berättar hon om planeringen av hönshuset, val av kycklingar och delar med sig av äggrecept.