Kategorier
Om jag var din hemmafru

Åh, du ljuva lakrits

Av Frida Werner

Nu har en jättebra bok halkat in till biblioteket. En bok som är helt och hållet dedikerad åt lakrits! Författarna Annica och Annika har tidigare skrivit om ämnet i boken Lakrits: en kärleksförklaring i svart och i denna nya och rykande färska bok tömmer de ut ämnesområdet lakrits fullständigt. Titeln frågade ni? Jo, Lakrits: recept och kuriosa

Annikorna tar läsaren med på en lång tidsresa med lakritsen som röd tråd. De börjar ända så långt tillbaka som när lakritsroten användes som tandborste (hade jag haft en sådan tandborste som barn kan jag lova att mamma inte hade behövt jaga efter mig och brotta ner mig varenda gång det var dags för tandvård).

Nåväl, varvat med historiska fakta fortsätter författarna sedan med att lyfta fram en myriad av olika ämnesområden som man kan använda lakritsroten på. Hur låter lakritsbubbel, lakritsglögg, lakritsköttbullar eller hummersoppa med lakritsdoft? Inte så dumt va? Känner redan hur det vattnas i munnen, men, lakritsroten behöver inte bara vara godis för magen utan också för huden. Med lakritsroten kan man göra ansiktsmasker, ansiktsvatten, tvål och mycket mer. På ett övertygande sätt lyckas författarna få läsarna att inse det man alltid har misstänkt: Att lakritsen verkligen är roten till det goda.

En kuriosa från boken är att lakritsroten är ett av våra äldsta läkemedel. Det är detta som jag ska använda som argument till mig själv när jag står redo inför att dyka in i ett riktigt frosseri av salta bildäck. Då behöver jag inte ha någon ågren efteråt – lakrits är ju medicin. Och att de salta bildäcken sedermera trillar ner och förvandlas till ett gigantiskt midjedäck. Ja, vad ska man säga… kan ju vara bra att ha vid havet – man slipper ju köpa badring. I vattnet kan man ju sedan guppa runt med en påse lakrits i ena handen och roliga kåseriboken: Tjocka tanten rockar fett i andra handen. Gott.

9155261671

Efter denna gigantiska parentes, låt oss återgå till boken. Det jag ville få fram var helt enkelt att Lakrits : recept och kuriosa är en väl läsvärd bok med trevlig text och fina bilder. Den når nästan gränsen till perfektion, utom i ett avseende. Det finns ett problem med den som faktiskt är ganska stort och ibland extremt störande…

Den gör mig så förbenat sugen på godis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s