Kategorier
Naturrutan

Dags att lämna badkaret och ro ut till havs?

Av Frida Werner

lu-131882891

Med risk för att låta som en gammal grammofonskiva, men årets sommar har inte varit fantastisk för vare sig solbrännan eller simhuden. Nästan varje dag har bjudit på en skvätt regn hit och en skvätt regn dit. Många blir inomhusaktiviteterna och många knorrande hörs från håll och kanter. Det tråkiga med regn och kyla är att de aktiviteter som planerats in kanske inte blir av eller helt enkelt blir mindre roliga. Sola går inte, bada går men det är plågsamt, after beachen går också men tjusningen förtas och så håller det på.

Men det finns ett klassiskt sommarintresse som inte kräver någon sol eller vidare värme för att vara roligt (enligt vissa), vad jag tänker på? Jo, segelbåten.

Många har de människor varit som efter en särdeles vild kväll har tagit skepparexamen i bohagets badkar. Men ser du, detta gills inte. För om du skulle vilja navigera större båtar, eller varför inte ta till med ett helt skepp, bör man skaffa sig lite mer kött på träbenet genom att skaffa sig ett kustskepparintyg.

Känner du att du är ute på djupt vatten? Bara lugn, detta kan vi ro i hamn för på bibblan har jag gjort ett djupdyk bland hyllorna och här har jag lyckats fiska fram en uppsjö av böcker:

9198140205

Kurs och bäring: förarintyg, kustskepparintyg / Nina Nordström & Johan Tengström

Skepparens lilla handbok: en praktisk handbok för sittbrunnen av Hans Donat.

Eller kanske har du koll på vart rodret sitter men är mer orolig för om lagningen du gjort på båten håller. Då bör du nästan låna någon av dessa böcker för inspiration och handfasta tips:

Stora boken om båtunderhåll: återanvänd, förbättra och reparera med experterna!/ Pat Manley, Rupert Holmes.

9113026070

Rena skönheter: klassiska svenska segelbåtar / Bengt Jörnstedt

Eller kan det vara så att din seglats över de sju haven är alldeles för lugn? Då skulle jag rekommendera dig att läsa en stund i Dougald Macfies Mot vita havet: med segelbåt på Dödens kanal. Den kanske kan få lite fart på pumpen din när resan är för händelselös! Hade det varit jag som satt uttråkade på en segelbåt (vilket allt mer ser ut som en möjlig framtid) hade jag definitivt tagit med mig en portabel DVD-spelare och sedan satt på Steven Spielbergs film Hajen. Mysigt. Och gissa vad? Den kan du också låna på bibblan!

9113043862
206914543_14fbcf79-54d6-4da7-ae75-bb8d1f8f6182

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s