Kategorier
Kuriositeter

Tick-tack, tick-tack

Av Ulla Desombre

Vad är egentligen tid? Det finns så många olika slags tid, arbetstid, fritid, dötid, tidsnöd, kvalitetstid och fri tid.

På Wikipedia får jag veta att fritid kallas den del av dygnet och veckan som inte upptas av arbete, måltider och sömn. Fritid är således i strikt mening all den tid som en person förfogar över själv, i vaket tillstånd.

Är det verkligen så?

filosofiska-mellanmal-ge-sig-tid-och-forlora-tid

När barnen var små läste vi en underbart, underfundig liten bok som handladejust om tid. Jag hoppas att det inte var för att vi tyckte att vi hade ha ont om tid, jag tror inte det för minnet säger att vi hade tid, då. Titeln är Ge sig tid och förlora tid. Den ingår i en serie Filosofiska mellanmål som gavs ut av Natur och Kultur.

Jag läser den igen, med hunden i knät, men utan små kloka barns funderingar över orden. Jag delar mina tankar med hunden som inte har något att tillägga men säkert njuter av att jag tar mig tid att prata med honom.

”Skynda dig och kom!”, Skynda dig i säng!”, ”Jag skyndar mig med middagsmaten!” Aldrig hör man: ”Kom hit långsamt!”, ”Gå långsamt och lägg dig!”

Läs den, helst med barn men det går bra utan också.

Tiden går och jag lägger ytterligare tid på tid. Tar mig från barnbok till kurslitteratur och bläddrar en stund i Fritid i senmoderna samhällen. Intressant för vem som helst som vill veta mer om fenomenet fritid. När jag ska hämta laptopen måste hunden flytta på sig, det tar lite tid för han är motvillig till en sådan förändring. Jag låter det ta sin tid så han hinner vakna och sträcka på sig.

På SCB:s sida hittar jag en rapport om Levnadsförhållanden Nu för tiden En undersökning om svenska folkets tidsanvändning år 2010/11. Jag studerar diagram efter diagram, jämför män och kvinnor, olika aktiviteter och känner att jag är på väg att drunkna inte bara i ”Nu för tiden” utan i hela SCB:s internetsida och dess möjligheter. Tiden vi ägnar dator- och internetanvändning klassas som hobbys förresten, så vi är många som lägger mycket tid på hobby nuförtiden.

SCB sidospåret kan ta veckor, månader i anspråk och den tiden harjag inte så jag slår igen laptopen i alla fall för stunden och hämtar det jag hela tiden lagt tid på att vänta med, medvetet. Nu är hunden tillbaka i mitt knä och jag öppnar Bodil Jönsson bok Silver En blick på klockan visar att det finns tid, gott om tid, till att läsa hela boken, mysa mig igenom den, innan det är dags för hundpromenad.

Bodil Jönsson har skrivit mycket läsvärt om ”tid”. Här är några exempel: Tio tankar om tid, Tio år senare och Tid för det meningsfulla. De är alla väl värda att läsa.

9176088944
9173372730
9173374261

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s