Kategorier
Från bibliotekens gömmor

Hur var namnet?

Av Jeanette Maln

 

Säg mig vad du heter och jag ska säga dig vem du är. Riktigt så enkelt är det ju inte, men ett namn säger ändå mycket om personen som bär det. Först och främst kön – inte många förnamn bärs av både män och kvinnor. Faktum är att det inte är tillåtet att välja ett traditionellt kvinnligt namn till en nyfödd pojke, eller vice versa. På Patent- och registeringsverket fanns tidigare en lista över de namn som är godkända för båda könen, men numer får en vuxen man eller kvinna själv bestämma vilka förnamn han eller hon vill ha, oavsett om förnamnet tidigare förknippats med ett visst kön.

Det går också mode i namn. De namn som var populära för 50-60 år sedan är helt ute idag, väldigt få nyfödda heter Peter eller Lena. Cyklerna går över tre generationer från populärt – bortglömt – till populärt igen enligt Språktidningen. Enligt den generationsregeln borde det alltså vara dags för dubbelnamnens renässans. En liten nyfödd Per-Åke eller Gun-Britt kanske blir nästa trend?

Förutom kön och ålder signalerar även namn klasstillhörighet. Länge talades och skrevs det om att y-namnen, dvs pojkar med namn som slutar på y hade större risk att bli kriminella. Tills slut gjorde en forskare vid Stockholms universitet slag i saken och genomförde en vetenskaplig undersökning som faktiskt bekräftade myten. Conny, Tommy, Sonny och de andra förekommer mer än dubbelt så ofta i Kriminalvårdens register jämfört med Stefan, Lars eller Mikael.

mfr

En som skrivit om förnamnet som social markör är professorn i idé- och lärdomshistoria, Ronny Ambjörnsson: Mitt förnamn är Ronny. Här berättar han om klassresan från Göteborgs arbetarkvarter till professorstolen i Umeå. Ambjörnsson skriver om de inre och yttre konflikter som uppstår i känslan av utanförskap både mot den egna klassbakgrunden och den nya akademiska världen:

” I de mest angelägna sammanhang kan jag brista ut i ett invärtes skratt, riktat inte minst mot mig själv: här sitter du och gör dig märkvärdig, när du borde ha stått vid svarven på SKF och tillverkat kullager. Vad är det du tillverkar? Ord, fraser.”

Vill du läsa mer allmänt om namn och deras betydelser har vi en del att välja på. Böckerna hittar du på hylla Fc.03.

Vill du veta vad lagen säger om namnbyte? Då är SOU 2013: 35 En ny lag om personnamn boken för dig.

SCB:s sida läser jag om mitt förnamn: namnet var populärt under 1960-talet och 1970-talet, men ovanligt bland de yngre idag. Den 31 december 2009 fanns det totalt 16 624 personer i Sverige med namnet Jeanette, varav 10 058 med det som tilltalsnamn/förstanamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s