Kategorier
Aktuellt Ut i världen

Grekiska krisen

Av Jeanette Malnm

Mycket Grekland i alla medier den senaste tiden. Jag upptäckte att jag inte hade så bra koll som jag vill om orsakerna till det ekonomiska läget i landet. Vad göra? Jag begav mig till hylla Knd på Stadsbibliotekets övre plan, och för alla som inte kan klassifikationssystemet fram- och baklänges kan jag berätta att det är avdelningen för grekisk historia. Där hittade jag precis vad jag behövde – Kaos: ett grekiskt krislexikon av Alexandra Pascalidou.

kaos

I boken hittar du ett lexikon från A (anekdot) till X (xenofobi) som däremellan spänner över grekisk mytologi och demokrati, via drama och diaspora. Mycket pedagogiskt och klarläggande!

ekis-ekman

Kajsa Ekis Ekman har skrivit Skulden – eurokrisen sedd från Aten. Hon åker till Grekland för att se om bilden av lata greker som lever över sina tillgångar stämmer. Hon hittar inte helt oväntat en mer komplicerad verklighet som berättas i en läsvärd bok.

Det både Pascalidou och Ekman gör är att i sina texter nyansera de svartvita skildringar vi ser på nyheterna och läser i dagstidningar. De hittar människor bakom siffror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s