Kategorier
Aktuellt Mot strömmen

En liten bok om ADHD

Av Frida Werner

ADHD_i_bilder_omslag

För ett tag sedan kom det in en jättefin bok till biblioteket. Omslaget är snyggt vit och med ett ännu snyggare innehåll. Bokens författare är fotografen Victor Wikander och bokens titel är ADHD i bilder.

I inledningen berättar Victor att han själv har fått diagnosen ADHD och i den här boken ger han uttryck för hur han uppfattar sin vardag. Boken har många tankeväckande fotografier och vid varje fotografi har Victor skrivit en liten text. En text som är förklarande och faktabaserande samtidigt som den är djupt känslomässig. Boken riktar sig till personer som har ADHD men också lika väl till personer som inte har det. Den riktar sig till människor som söker förståelse – om sig själv eller om någon nära.

Att kombinera text och bild på detta sätt förstärker det man läser. Man tar till sig informationen på ett mer känslomässigt plan och det bli lättare att förstå vad Victor menar; varför han tänker och reagerar på ett visst sätt. Det sägs ju att en bild kan säga mer än tusen ord och, i det här fallet, stämmer detta väl.

Det går inte, på ett rättvist sätt, att förklara hur väl Victor uttrycker sina tankar. Därför vill jag gärna delge två citat som kommer ifrån hans bok, just för att ge en bild av hur bokens karaktär ser ut.

I citaten nedan beskriver Victor sin relation till begreppen svävande och glömska.

 

Svävande

”Skolan var en otrygg plats men när jag tänkte mig bort till denna drömvärld kunde jag se positivt. Det sorgliga var när jag kom tillbaka till verkligheten och insåg att det inte såg ut som jag ville”.

Glömska

”Självklart finns det mycket hjälpmedel för glömska. Jag kan ju använda mig av almanackan i mobilen men det händer tyvärr ofta att jag glömmer den också, mobilen alltså.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s