Kategorier
Månadens mord

Döden i Kongo

Av Håkan Olsson

Ett-mord-i-Kongo_ny

2009 befinner sig två norrmän, Tjostolv Moland och Joshua French, på resa i Kongo. Syftet med vistelsen är oklar, i efterhand ryktas det bl a om planer på bankrån. När parets chaufför skjuts till döds under en nattlig resa öster om Kisangani flyr duon genom djungeln men fångas snart av lokal polis. Efter en närmast farsartad rättegång döms bägge till döden, något som i praktiken innebär livstid. De döms för mord och spioneri, det senare på ytterst oklara grunder.

Tre år senare publicerar Morten A. Ströksnes Ett mord i Kongo. Boken beskriver fallet och mötet med den krigsdrabbade och korrumperade kongolesiska nationen, ibland på ett tämligen fördomsfullt sätt. Boken är dock välskriven och svår att släppa.

Likheterna med Martin Schibbyes och Johan Persson öde i Etiopien stannar vid Afrika. Där svenskarna utförde ett journalistiskt uppdrag är norrmännens avsikter mer personliga, någon påstår att de, likt överste Kurtz i Joseph Conrads Mörkrets hjärta, ville starta en privatarmé.

Hösten 2013 hittades Moland död i sin cell. French riskerar ett nytt åtal, trots att den dödes föräldrar är övertygade om vännens oskuld.

Sista kapitlet i denna märkliga historia är knappast skrivet än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s