Kategorier
Om jag var din hemmafru

Julia Child och Det goda franska köket

Av Jeanette Malm

Intresset för mat och matlagning har väl aldrig varit lika stort som nu och det sägs att det i Sverige ges ut en kokbok per dag – flest i världen räknat per capita.

Många av böckerna är starkt nischade i tid och blir därmed lika snabbt omoderna. För bara ett år sedan hade vi på biblioteken långa köer på 5:2-dietböcker, idag värmer de hyllorna.

det-goda-franska-koket

Raka motsatsen till de här kortlivade böckerna är klassikern Det goda franska köket av Julia Child, Simone Beck och Louise Bertholle. Första upplagan kom redan 1961 och i år har en nyöversättning och bearbetning gjorts. Har du en originalupplaga hemma så var rädd om den, de är mycket eftertraktade på antikvariat.

Julia Child matlagningskarriär kom till av en slump. Hennes man var diplomat, placerad i Paris. Julia hade långtråkigt och började en matlagningskurs där hon träffade sina två medförfattare. Child blev snabbt mest kända av de tre, men hon var noga med att påpeka att det var ett gemensamt projekt som tog dem tio år att slutföra.

Här finns inga genvägar a’la Jamie Olivers Middag på 15 minuter. Tvärtom är det nog den mest utförliga kokbok som skrivits. Att göra en enkel omelett beskrivs på inte mindre än 12 sidor där varje steg grundligt gås igenom. Så här beskrivs själva stekningsmomentet: ”Låt äggen stå i pannan 2-3 sekunder, så att det bildas en film av koagulerad äggvita i pannans botten. Fatta sedan pannans handtag med båda händerna, tummarna uppåt. Knyck pannan mot er energiskt och kraftigt, medan den lutas i 20 graders vinkel mot värmen. En knyck i sekunden är lagom” Och så vidare…

Recepten är extremt detaljerade – ett brödbak beskrivs i 35 steg – men bilder saknas i den 719 sidor tunga boken. Även om Det goda franska köket innehåller en mängd recept är den i första hand en grundbok i fransk matlagning. Råvaror som tryffel och gåslever är kanske inte i var mans kylskåp, och kalorijägare får antagligen skrämselhicka. Men som Julia själv sade: är du rädd för smör, använd grädde i stället!

Nyfiken på Julia Child? Gillar du Meryl Streep? Då har vi på biblioteken den perfekta filmen för dig: Julie & Julia  bygger alltså på både den verkliga Julia Childs (spelad av Meryl Streep) liv och Julie Powell som under ett år ska laga samtliga 524 recept i Det goda franska köket och samtidigt blogga om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s