Kategorier
Konstkollen

Kriget i livet efter detta

Av Frida Werner

Del av terracottaarmén

Nyligen har jag läst första boken i James Freys SF-serie Endgame. En lite udda bok som jag inte riktigt är säker på om jag tycker om eller inte, i mitt tycke är den nog aningen för avskalad och känslolös i sitt berättande, liknande en äventyrsversion av filmen Battle Royale. Hmm.. jag vet inte…kan vara ett dramaturgiskt genidrag eller bara ren lathet från författarens sida. Jag är osäker, men detta får jag fundera på i min ensamhet då boken bara var tänkt att fungera som inledning till vart jag ville komma, nämligen till platsen dit Endgames huvudkaraktärer tar sig i norra Kina, och då närmare bestämt Kinas forntida huvudstad Xianyang. En plats med mycket historia där bland annat landets första kejsare Qin Shi Huang Di (259-210 f.Kr.) ligger begraven. En begravningsplats dit ingen människa har satt sin fot efter sättningen och ingen vet vad som egentligen döljer sig därinne. Anledningen? Jo det sägs att kejsaren ska vara omgärdad av floder med kvicksilver, ett rykte som förstärks efter de markprover som gjorts kring graven, som visar på ovanligt höga värden av ämnet, vilket leder till att arkeologerna inte kan, på ett säkert vis, starta en utgrävning. Det cirkulerar också rykten om att kejsaren skyddas av armborst (och onda andar), tänkt till att skada potentiella gravskändare och att skydda kejsaren i livet efter detta.

Bara detta är häftigt men förundran slutar inte här utan två km därifrån och i anslutning till mausoleet har man hittat ytterligare föremål som får arkeologerna att skaka sina Gotlandshackor och öskar av upphetsning.

Det var i början av 1970-talet som ett par helt vanliga bönder skulle gräva en brunn i området och av en ren slump fann kejsaren Qin Shi Huang Dis underjordiska armé! Naturligtvis var armén inte vid liv utan det som bönderna fann var skulpturer skapta i terrakotta. Skulpturerna var i naturlig storlek, var och en med unika utseenden, utrustade med fullskaliga vapen och det sägs att vardera lerfiguren är en avbild av en då levande soldat. Säkerligen förstod bönderna att den där första skärvan var början till någonting alldeles extra men att arkeologerna sedan skulle komma att gräva fram över 8 000 skulpturer kunde de nog inte i sin vildaste fantasi ha föreställt sig. Och gissa vad? Man gräver fortfarande…

Det finns en spännande historia kring varför kejsaren lät skapa en avbild av sin armé för att sedan direkt efter färdigställandet täcka dessa under jord och tovor. En historia i vilket författaren John Man har gjort ett grundligt djupdyk i boken Terrakottaarmén: Kinas förste kejsare och en nations födelse. En bok som erbjuder spännande läsning och bilder som fick mig att tappa andan i flera sekunder. Svårt att föreställa sig hur många 8 000 skulpturer faktiskt är men utifrån bilderna i boken får man en känsla för att det är, just precis, många…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s