Kategorier
Konstkollen

Machine + Film = Machinima!

Av Frida Werner

Kamera

Entreprenörsanda och uppfinnar-jockar är, och har varit, aktiva delar i förändringen av vår omvärld. Ibland kommer tekniska revolutioner från helt nya upptäckter men inte alltför sällan har uppfinnare nått genomslag efter att ha kombinerat olika tekniker för att skapa någonting nytt. Själv sitter jag på en idé som innefattar skidstavar och lasersvärd, idag finns det vissa fundamentala problem med projektet som måste lösas men när det är gjort (och utan att avslöja för mycket) kommer jag att äga skidbacken. Huruvida min karriär som uppfinnare går rakt uppåt eller rakt ner i stupet återstår att se, men jag håller mig optimistisk.

För att inte avslöja för mycket vill jag fortare än kvickt lämna ämnet och istället göra en abrupt tvärsväng och rikta uppmärksamheten till filmens arena, där det finns många exempel på hur kombinationen av två saker kan bilda någonting nytt.

Se Thomas Edison som under stumfilmens era hade visioner av ljudfilmen, vilket ledde till att han experimenterade med kombinationen fonografen (ljud på vaxrulle) och kinetoskopet (rörliga bilder i tittskåp), där resultatet blev en 30 sekunders lång film. Men även om idén var kläckt och den tekniska utvecklingen var startad, var det mycket annat som hände i världen i början av 1900-talet, vilket ledde till att det dröjde många år innan ljudfilmen kom att slå igenom – men då gjorde den inte en blygsam entré utan kom med pompa och ståt, tog många människor i sina händer och ledde dem in i ett nytt och spännande mediesamhälle.

Filmkonsten har många förklädnader och äger en stor förmåga till att vara ombytlig, föränderlig och nydanande. Ständigt kommer man på olika former att stöpa filmen i. Någonting som jag har blivit förtjust i är kombinationen datorspel och film. Den här genren kallas för Machinima och är en sammansättning av den engelska översättningen av maskin och film. Machinima erbjuder en unik arena där konst och teknik får mötas – produktionsteknik, filmkonst och skrivarkonst. Genren håller sig väl uppdaterad vad gäller trender och består av treenigheten: film, animation och spel. Kort sagt, filmen spelas in i dataspel eller andra virtuella världar. Filmens aktörer är spelfigurer eller avatarer som kontrolleras av personer eller styrprogram. En av tjusningarna med machinima är dess tillgänglighet där filmens produktion kan utföras av helt vanliga människor, på en helt vanlig persondator.

Fortfarande svårt att föreställa sig hur och vad machinima är? Då vill jag tipsa om en liten kortfilm från omåttligt populära spelet Minecraft. Filmen visar på själva kärnan av machinima, hur kombinationen dator och film kan se ut och vilka oändliga möjligheter som finns i formen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s