Kategorier
Mera sport

Golfresan

Av Frida Werner

Golfboll med guldkrona

En dag stod jag och en kollega och snackade lite löst om kläder och färger och att rosa fortfarande kan uppfattas som någonting typiskt ”feminint”. Fråga mig inte hur men den här diskussionen ändrade snabbt riktning och, ett tu tre, pratade vi golf istället och om hur det är en sport som har genomgått stora förändringar under de senaste åren, en sport som har gjort en spännande och moralisk resa.

Första gången jag spelade golf var jag i tonåren, sedan har jag haft uppehåll i femton år, vilket idag gör mig till nybörjare igen. Men just detta långa uppehåll är intressant eftersom det gör att jag verkligen kan se vilken positiv förändring sporten har genomgått vad gäller genus, etnicitet och mångfald. När jag var tonåring vågade man knappt säga att man hade det gröna kortet eftersom det kunde i vissa sammanhang uppfattas som någonting fult och omgivningen kunde titta snett för att man spelade, vad man då kallade för, moderatbandy. Idag ser det annorlunda ut och golfen har aktivt arbetat med att tvätta bort stämpeln som en sport tillägnad den vita, rika mannen. För inte alls längesedan hade sporten en exkluderande homogen karaktär men idag har man tänkt om och vill istället inkludera en mångfald.

Det man har gjort är att det är enklare och billigare att skaffa sig ett golf-id. Andrahandsmarknaden har fått ett uppsving och man kan enkelt få tag i billigt bra set med golfklubbor. I Halmstad finns det en uppsjö med välskötta Pay and Play, som är korthålsbanor dit alla är välkomna att spela, med eller utan golf-id. Många golfklubbar har också slopat klädkoder, se exempelvis svenska stjärnan Henrik Stenson när han spelade iförd endast kalsipper och golfhandske under CA Championship i Florida och åter satte den svenska synden på världskartan.

Men en sak som jag speciellt har tänkt på sedan jag återupptog min skakiga karriär inom golfen är frågan om genus. Går man exempelvis i en golfshop för att köpa kläder är det svårt att urskilja vad som är dam- respektive herravdelningen. Kläderna ser i princip likadana ut, framförallt när det gäller färg, det finns få arenor där färgen på kläderna inte är konservativt könsspecifika.

Golfvärlden försöker också ändra själva diskursen, där ett konkret exempel på detta är namnen på utslagsplatserna. Vid varje utslagsplats finns två olika tee, en röd och en gul. När jag tog grönt kort hette dessa dam- tee respektive herr-tee, där förstnämnda var enklare att slå ifrån. Men golfen har blivit en typ av meritokrati och nu heter det endast gul och röd och varifrån du väljer att slå beror på ditt handicap och på hur duktig spelare man är – spelar ingen roll om du är man eller kvinna.

Visst finns det fortfarande områden inom golfen som behöver förbättras men det är ändå rätt imponerande vilken resa man har gjort vad gäller genus, etnicitet och mångfald, där golfen verkligen har, ur det här perspektivet, legat på den allra lägsta botten. Ända till en bra bit in i 1900-talet var golfen själva urtypen för segregationssamhället med sina vita manliga spelare och svarta manliga caddies.

Är du intresserad av genusfrågor inom idrottsvärlden finns den här att låna på biblioteket:

Kutte Jönsson: Idrottsfilosofiska introduktioner : nio kapitel om idrott och sport, moral och etik, kultur och kritik, kön och genus, politik och ideologi, kropp och teknologi

Tycker du att genus är ett viktigt forskningsområde eller är något som du är nyfiken på att veta mer om? På biblioteket kan du bl. a hitta klassikern Under det rosa täcket: om kvinnlighetens vara och feministiska strategier av Nina Björk. Eller varför inte göra ett riktigt djupdyk och låna hem Virginia Woolfs bok Orlando och sedan toppa detta med filmatiseringen av boken, där duktiga Tilda Swinton spelar huvudrollen som Orlando.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s