Kategorier
Hobbykriminalare H. Olsson rekommenderar

Döden i skallerormsdalen

Av Håkan Olsson

dödes dagbok

 

Sommaren 1999 bestämmer sig vännerna Raffi Kodikian och David Coughlin att övernatta i öknen i nationalparken Carlsbad Caverns National Park, södra New Mexico. De två männen har rest genom USA, västerut, och vill nu pröva på lite vildmarksliv. Illa utrustade och oförmögna att tyda den topografiska karta de medfört hamnar de vilse i den avsides belägna Rattlesnake Canyon. Fyra dagar senare hittas Kodikian av parkvakten Lance Mattson, uttorkad men vid liv. När vakten frågar var hans kamrat är svarar Kodikian att han ligger ”där borta” och vidare ”Jag har dödat honom”.

Den efterföljande rättegången engagerade många i Förenta staterna. Kodikian hävdade att han utfört ett barmhärtighetsmord, direkt uppmanad därtill av Coughlin. Men var verkligen så det gick till? Jason Kersten har i Den dödes dagbok (2004) studerat rättegångsprotokoll, polisens dokument och intervjuat vänner till de unga männen. Han följer tätt i männens spår och söker rekonstruera vad som verkligen hände i Rattlesnake Canyon de ödesdigra dagarna i augusti 1999.

Kersten har skrivit en spännande skildring av den tragiska utflykten. Han kommenterar den efterföljande domen och söker förstå händelserna och det fatala resultatet. Svaren är inte självklara, världen är som bekant sällan svartvitt, inte ens i den obarmhärtiga hettan i den uttorkade sprickdalen i New Mexico.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s