Kategorier
Aktuellt

Det brinner igen! – Sveriges värste mordbrännare

Av Håkan Olsson

Pyromani beskrivs av Nationalencyklopedin som en tvångsmässig drift att anlägga eld, ”Före anläggandet av eld byggs ett spänningstillstånd upp som kulminerar i intensiv upphetsning när det börjar brinna.” Om mordbrand skriver uppslagsverket: ”allmänfarligt brott som föreligger när någon med uppsåt anlägger en brand som innebär fara antingen för någon annan människas liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av någon annans egendom.”

Det finns många pyromaner i den svenska brottshistorien. Den mest kända under senare tid är tveklöst den s k gryningspyromanen. 2011 dömdes Ulf Borgström av Ystads tingsrätt för grov mordbrand med mera till åtta års fängelse. Detta sedan han året innan bevakats dygnet runt av flera poliser, trots detta lyckades han bl a bränna ner den bekanta möllan i Skivarp. Han tros ha verkat sedan nittiotalet och på listan över brända objekt finns Västra Vemmenhögs kyrka och Nils Holgerssongården.

bok gp

2012 publicerades boken Gryningspyromanen – från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare. Författare är Jörgen Pettersson och David Widlund. I Nordisk kriminalkrönika 2012 finns en intressant artikel av kriminalinspektören Mikael Björk vid Ystadspolisen. Här får vi inifrån följa det svåra utredningsarbetet kring Borgströms många brott.

Det var en stor lättnad för medborgarna i sydöstra Skåne när pyromanen greps och senare fälldes. Men småningom är han på fri fot igen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s