Kategorier
Aktuellt Mot strömmen Nytt på hyllan Ut i världen

Bacha posh – flickpojkar i Afghanistan

Av Jeanette Malm

Har ni hört begreppet Bacha posh? Jag hade inte gjort det för någon månad sedan, och plötsligt förekommer det lite överallt. Bacha posh är en benämning på dari som betyder ”klädd som en pojke”.

I familjer med bara döttrar får man stora praktiska bekymmer eftersom ingen afghansk kvinna eller flicka får gå ut utan ett manligt beskydd. Istället för att ta itu med det verkliga problemet och utöka kvinnors rörelsefrihet har man i många familjer löst dilemmat genom att låta en av döttrarna leva och gå klädd som pojke. I Afghanistan är det ganska utbrett och relativt accepterat. Men bara fram till puberteten, då hon måste blir flicka igen. Man kan ju bara försöka att förstå hur svårt det måste vara att få smaka på en frihet som sedan tas ifrån dig.

Det är inte bara det rent praktiska som underlättas med en son. Generellt i Afghanistan är det bara söner som har ett värde, och en pappa som bara har döttrar är drabbad av skam. Om man då kan välja att klä en av flickorna som pojke lindras skammen tillfälligt.

Kan vi hoppas att dessa flickor som fått ta del av pojkarnas frihet gör uppror mot den konservativa kvinnosynen och när de blivit tillräckligt många inte går att tysta?

Läs mer i Jenny Nordbergs nyskrivna bok om bacha posh: De förklädda flickorna i Kabul

kabul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s