Kategorier
Mot strömmen Ut i världen

Släkten Borgia

Av Lovisa Aldrin, Europa Direkt Halland

Nu börjar det lida mot jul och då vill man ju helst av allt slappna av med en god bok. Det finns många påhittade historier som är fantastiska men nog är det väl så att de sanna historierna ibland trumfar dikten. Jag har länge haft en fascination för släkten Borgia, en italiensk adelsfamilj som lyckades med konststycket att få två familjemedlemmar på påvestolen. Familjen är idag ökänd för sin makthunger och strävan efter pengar och inflytande. Påven Alexander VI, Rodrigo Borgia, var den förste påve som erkände de barn han fått när han var kardinal.

Så hur kommer det sig att jag utvecklat denna fascination för en okänd adelssläkt i Italien? Jo det hela började med att jag närde ett annat av mina stora intressen – politisk litteratur och plöjde igenom Fursten av Niccolò Machiavelli. Den handlar om maktens villkor, hur man som ledare får och behåller sin makt. Om politik som statskonst. Hans inspiration till Fursten är i mångt och mycket hämtat av Cesare Borgia, ett av påven Alexander VI:s barn.

Efter detta har jag läst det mesta jag kommit åt om släkten Borgia och såklart undrat om syster Lucrezia och broder Cesare verkligen hade en relation med varandra eller inte. Hur ”la bella” såg ut i verkligheten. Om Cesare mördade sin bror Juan. Hur många kardinaler som Alexander VI tog livet av. Hur mycket som förskönats och förhemskats. Oavsett är det fascinerande.Därför blev jag extra glad när jag hittade Borgia: Berättelsen om en ondskefull familj på hyllan.

borgia-berattelsen-om-en-ondskefull-familj

Så gör i ordning en kopp te och kryp upp i fåtöljen, eller om du vill riktigt omsvepas av historiens vingslag släng på dig en balklänning och häll upp ett glas vin, och njut av både Fursten och Borgia. Dramatik och analys när den är som bäst. Om du fortfarande inte fått nog kan du leta upp de två TV-serierna som kom ut för något år sedan, oberoende av varandra. Ta fanatikerns råd och satsa på den europeiska mer krångliga och historiskt korrekta varianten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s