Kategorier
Aktuellt Naturrutan

Älskar snö

Av Ulla Desombre

När kommer snön? Hur mycket och hur länge kommer den att stanna? Tänk om det inte blir snö. En barmarksvinter, det händer faktiskt. Någon flinga ska väl ändå singla ner och den ska jag ta vara på. Låta landa på min hand och försvinna, smälta. Ända sedan barnsben har jag älskat snö. Det finns inte för mycket snö för mig och den kan inte komma för tidigt. Ligger den kvar länge och det blir dagsmeja känner jag ren lycka. För några år sedan blev vi insnöade under en fjällsemester i september. Temperaturen kröp ned till – 8 på natten och hela fjället i sina varma höstfärger pudrades vitt. Sedan dess drömmer jag om att snöcampa. Varje senhöst gör jag upp planer hur vi ska ge oss ut i skogen, slå upp vårt tält, laga vår sista måltid för dagen, under en svart himmel, och i ett ogenomträngligt mörker krypa ner i sovsäckarna och höra hur snöflingor lägger sig till ro på tältduken. Det enda jag inte kan planera är snö, torr snö, snö i massor….

Jag önskar det fanns en hel bok, fackbok, om snö, bara snö i dess vidaste begrepp. I Stora boken om vädret (2009) finns i alla fall två sidor om snö och en hänvisning till en äldre bok med titeln Snö : en renskötare berättar (2001). På samiska finns 300 ord för olika typer av snö. Kunskapen om snö och is är en nödvändighet för folken i norr och jag fascineras av innehållet.

Ordet snö förekommer i 85 titlar när jag söker i bibliotekskatalogen. I de allra flesta fall är det i roman-, barn och poesititlar men även musik och film har snötitlar. Jag hittar en statlig utredning SOU 2004:77 med titeln Snö, mörker och kyla. Hjärtat slår lite snabbare, här har vi kanske något men nej det handlar om utveckling av internationell militär test- och övningsverksamhet på svenskt territorium.

Hur många timmar, dagar eller månader går åt till att tala om väder? Talar vi mer om snö än sol, blåst och regn? Hur påverkas vi av snö? Hur tänker de som bor där ingen snö finns eller där det bara är snö och is? Ingen snöflinga lär vara den andra lik, precis som människor, tänker jag och vill bara veta mer. Sedan den oundvikliga frågan, varför bor man ett helt liv på västkusten om man älskar snö? Flytta österut, sök inlandsklimat eller förankra bopålarna åtminstone i Östersund. Då tänker jag på Pelle året om i Britt G Hallqvist Jag byggde mig ett fågelbo från 1967. Pelle ser det positiva i alla årstider och så är det nog, egentligen, även om snö är bäst.

uusma

I Bea Uusmas bok Expeditionen : min kärlekshistoria hittar jag bra läsning i väntan på vinter och snö. Den är både intressant, spännande och har en del riktigt vackra iskalla bilder i den illustrerade utgåvan. Jag vill verkligen rekommendera just den. B Uusmas bok har varit med i vår blogg vid två tidigare tillfällen.

Fler arktiska äventyr hittar du på hylla Ns, Polarländerna och böcker om väder finns på hylla Uba, Meteorologi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s