Kategorier
Mera sport Mot strömmen Naturrutan Träningstips

BASE jumping – Building, Antenna, Span and Earth

Av Frida Werner

Ofta kommer man in på diskussioner om saker man vill göra någon gång i livet. Man gör upp planer, sparar pengar och längtar efter möjligheten till att kunna skapa sig nya upplevelser. För mig är en av livets guldkanter att få vara med om någonting nytt och att få lära sig nya saker. Min lista med vad jag vill göra är lång men nu har jag också kommit på att det finns spännande saker i världen som jag inte vill göra, vilket det här inlägget kommer att handla om.

I Alastair Fothergills fantastiskt vackra och intressanta bok Planeten jorden: som du aldrig har sett den tidigare, läste jag om någonting som jag aldrig har hört talas om tidigare, någonting som kallas för BASE jumping. I boken illustreras detta med en människa som, iklädd en fallskärm på ryggen, kastar sig ner i en av världens djupaste grottor Sotano de las golondrinas i Mexico. Helt galet.

Eftersom BASE jumping är någonting helt främmande för mig kastade jag mig direkt ut i internets vågor och började surfa runt. Finns mycket information om detta och jag kunde konstatera en sak: det ser fruktansvärt kul ut men jag skulle aldrig (inte ens för allt smör i Småland) kunna hoppa ner i ett 300 meter djupt grottschakt, eller handlöst kasta mig ut från taket av ett hotell i Rio de Janeiro. Never! Detta kommer inte finnas med i mina drömmar, kanske mardrömmar, men samtidigt otroligt häftigt och jag känner djup beundran för de personer som tar klivet ut och faktiskt vågar.

Principerna för BASE jumping har funnits sedan 1970-talet men av vad jag förstår har den, kanske med hjälp av teknikens framfart, utvecklats och vuxit betydligt under senare år då man idag kan dokumentera, videofilma och marknadsföra sina hopp i en helt annan skala än för bara tio år sedan.

En annan sport som under de senaste åren har växt sig stor är Parkour (även kallat Freerunning) där utövarna använder det som finns i miljön för att hoppa, springa på väggar och mycket mer spektakulära saker. Vill du veta mer kan du hitta Jan Witfelds bok The ultimate parkour and freerunning book : discover your possibilities på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s