Av Jeanette Malm
Är det bara jag, eller är det inte så att det bakas mer än någonsin i Sverige? På tv är det bakprogram var och varannan kväll i alla kanaler, det finns mängder av tidskrifter om bakning och antalet bakbloggar är oräkneliga.
Baknings-TV följer mallen för tävlingsprogram. Deltagarna får ett uppdrag, en sträng jury bedömer och den som inte håller måttet (höhö) åker ut.
Vinnaren däremot, får göra en egen kokbok, eller bakbok kanske det heter. Här hittar du böcker från vinnare och domare i Hela Sverige bakar:
Birgittas bästa : favoritrecepten till det svenska fikat. Birgitta Rasmusson är sedan 1980-talet chef för ICA provkök och kvinnan bakom kakböckernas kakbok – Sju sorters kakor som sålts i smått fantastiska 3,4 miljoner exemplar.
För bakproffs finns tävlingsprogrammet Dessertmästarna. En av domarna heter Roy Fares (jo, han är kusin till regissören Fares Fares och skådespelaren Josef Fares). Roy Fares ger ut de allra läckraste bakböcker som verkligen väcker sötsuget. Vad sägs om Delicious – bakverk för en godare höst och vinter ; United States of cakes – bakverk och sötsaker från den amerikanska västkusten eller Sweet! – desserter och sötsaker.

I helgen ska jag baka en paj med saltkola, pecannötter och äpplen!