Kategorier
Om jag var din hemmafru

En hyllning till kaffet

Av Frida Werner

kaffe

”Kaffetåren den bästa är bland alla jordiska drycker”

-ur kaffevisan av Mauritz Craemer

Det sägs att man blir pigg av kaffe men tilltron till dess uppiggande effekt kan ibland vara lite överdriven. Ni kan välja att tro på det eller inte, men det har faktiskt hänt att jag skamsen (trots hög kaffekonsumtion) har fått komma till jobbet med en näsa som pekar åt höger istället för rakt fram, eftersom jag råkat tappa en tung bok på den stackars snoken efter att jag har somnat mitt i ett spännande kapitel.

Jag är nog inte ensam om att ha vaknat av att en bok, hastigt och lustigt, kommer farande från himmelen och landar på ansiktet. Men lugn, bara lugn, det går att undvika eller förmildra konsekvenserna av landningen. Här kommer lite olika alternativ för hur man kan gå tillväga:

  1. Gå och lägga sig i tid
  2. Läsa tunnare böcker som inte gör så ont när man tappar den på näsan
  3. Lånar en e-bok på biblioteket och avnjuter den på en läsplatta, och kanske gör inte den lika ont när den landar på näsan
  4. Lyssnar på en ljudbok på mp3, CD, mediejukebox eller streaming, vilka är format som finns på biblioteket, på plats eller via vår hemsida

Som många andra kan jag också dricka kaffe på morgonen, på vägen till jobbet, i bilen, på stranden, ja nästan precis när som helst och vart som helst. Men tänk i detta stressade samhälle där tiden är en bristvara i många människors liv, är jag nästan förvånad över att man ännu inte har uppfunnit en konstellation som gör att man kan få i sig kaffet intravenöst med någon slags droppställningshistoria. Men med handen på hjärtat, hur kul skulle det vara? Kanske skulle man känna det ljuvliga koffeinet kicka in men det största av allt uteblir – den sensationella smakexplosionen och sinnesfriden som bara kaffe och en riktigt god fikastund kan ge. Jag vet att många i detta avlånga land håller med mig då Sverige har en alldeles speciellt mysig och nästan helig kaffekultur.

kaffebok

Lägg gärna ett extra öga på Anne Nilssons Svensk kaffebok : [kaffehistorien – bönans väg till Sverige : rosterierna – Gevalia, Löfbergs Lila, Johan & Nyström m.fl. : baristatipsen – så lyckas du hemma i köket!

Sverige är inte bara utmärkande vad gäller mängden kaffe som dricks utan det finns en hel diskurs kring kaffe som jag tror är tämligen speciell. I boken Den svenska koden: bra att veta för nya och gamla svenskar, används kaffet som ett exempel för att förklara och hylla landet lagom. I alla (tror jag) andra länder beskrivs kaffe som varmt eller kallt, svagt eller starkt, men i Sverige vill vi ha kaffet lagom!

Mer om den svenska kaffekulturen går att läsa i Svenska vanor och ovanor, för vilken etnologduon Jonas Frykman och Orvar Löfgren är redaktörer. Och när jag äntligen har lyckats få killarna Jonas och Orvar på tapeten kan jag inte hålla mig ifrån att rota runt i gottepåsen för att plocka fram den gamla godingen Den kultiverade människan, en störtskön bok som är både trevlig, informativ, intresseväckande och ibland lite chockerande – på ett charmigt sätt.

kultiverade

En annan svensk etnolog som är värd att lägga ögonen på är Billy Ehn som, tillsammans med Orvar, har skrivit många böcker som på ett eller annat sätt behandlar begreppet kultur, som exempelvis Kulturanalytiska verktyg, När ingenting särskilt händer: nya kulturanalyser och Vad konstigt: om undran och oförståelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s