Kategorier
Aktuellt Från bibliotekens gömmor Naturrutan

Faller löv nalkas det mild vinter

Av Frida Werner

Hav och sandstrand

En dag när jag tittade igenom bibliotekets hyllor hittade jag en mycket speciell liten bok. Den är gammal som gatan (eller förmodligen ännu äldre) och den har ett språkbruk där jag ofta får googla efter ordens betydelse. Boken har funnits i många europeiska hem men börjar nu bli ett minne blott då den har ersatts av teknikens höga framfart. Boken jag talar om är den underbart underhållande Bondepraktikan som har varit till stor hjälp (och kanske stjälp?) i många hushåll. Idag kan man läsa den i ett mer underhållande och studerande syftemen jag har personligen fått erfara att den ännu inte är helt utdaterad utan fortfarande kan vara aktuell, ibland.

Den erfarenhet jag har av bondepraktikan var från året som det var extremt rikligt med snö här i Halmstad och då snön varade en bit in i mars, om jag minns det rätt. Redan under hösten var det en gammal kollega till mig, som även arbetade som månskensbonde, sade till mig att hon hade läst bondepraktikan, där det stod om det var ett sådant här väder dagen X (kommer inte ihåg vilken dag eller väder det var), betyder detta att det kommer bli rikligt med snö och den kommer att ligga i tre månader, ända in till mars. Just det, tänkte jag, inte en chans att det stämmer. Men hon fick vatten på sin kvarn och det var med en bitter känsla som jag den vintern mer än en gång skyfflade snö ifrån biltaket, hon och bondepraktikan hade haft alldeles rätt.

Hur spås vädret bli i år då? Som sagt, boken är inte alldeles enkel att förstå då språkbruket är mycket gammaldags och, för mig, obekant. Vad jag har kunnat utläsa ifrån boken är att om löven sitter kvar på träden under oktober månad förväntas det bli en kall och tidig vinter. Så studera löven på träden den här månaden och är du sugen på att åka mycket spark och pulka i vinter får du hålla tummarna för att löven envist klamrar sig fast, och tvärtom gäller då för den som inte uppskattar kalla vintrar.

Ett litet smakprov ur den femte upplagan av Bondepraktikan, som följer 1875:s upplaga, och vad den säger om månaden oktober:

Nu skall man plöja och rågen så, Med nytt win om man faten fylla må, Nu månd` kölden till oss skrida, En warm kakelugn kan jag wäl lida.

Är du en person som gillar att studera vädret eller bara gillar att planera och ha koll på läget? Ta då en titt på Bengt af Klintbergs En liten väderbok.

Är du båtägare och gillar att spendera fritiden ute till havs? I så fall kan dessa böcker vara intressanta

Väder och vind till sjöss – L.-G. Nilsson

Vädret ombord : praktiskt för båtägare / Madeleine Westin Bergh

Sjörapporten : om väder, fyrar och skeppsbrott längs våra kuster / L-G Nilsson & Anders Nylund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s