Kategorier
Aktuellt Konstkollen Mot strömmen

Steampunk – ett fiktivt förflutet

Av Frida Werner

Steampunk-gitarr

En käpphäst som jag har i det svenska språket är ordet genre. Det låter ju inte som det stavas! Jag har hyst ett visst mått av agg till detta ord ända sedan min tid i grundskolan då det som inte får hända inträffade. Jag höll ett föredrag och mina tonårskamrater som i vanliga fall satt och halvslumrade under dessa föredrag var för en gångs skull vakna och observanta när jag skulle uttala detta förrädiska ord, som helt självklart blev totalt fel. Det fnissades och ännu dummare blev det då jag inte förstod vad som var galet. Alltsedan denna dag försöker jag att tänka efter före.

Det ironiska i kråksången är att inom biblioteksväsendet talas det mycket i termer som genrer och jag tycker egentligen att det är ett intressant begrepp då en genres popularitet kan ge en bild av samtidens trender. Den kan fungera som en benämning för ett formspråk som kan vara bunden till sin tid.

En populär genre idag som har fångat min fascination och som jag vill ägna några rader åt är den lite alternativa och subkulturella formen steampunk. Det finns inget klart svar på exakt vad steampunk är eftersom det är en form som ständigt håller på att återuppfinna sig själv. Men det finns en kärna som består av en blandning av viktoriansk stil och science fiction. Som genre kan man finna den i konsten, böcker, musik, filmer, kläder och smycken. I den här världen uppfinner man inte elektricitet utan står kvar och stampar på 1800-talet där ångdrivna motorer, luftballonger, kugghjul och diverse urverk har en framträdande roll. Till skillnad från annan fantasy som förlitar sig till att magin tillhandahåller skillnaden i världen är det inom steampunken maskiner och prylar som skapar ordning i det fragmenterade samhället.

En av de mest kända författarna inom genren är Jules Verne med sina klassiker En världsomsegling under havet och Jorden runt på 80 dagar. Förvisso myntades begreppet steampunk långt efter hans tid men hans böcker har varit viktiga byggstenar för kommande författare.

För den händige har vi på biblioteket Jema Hewitts bok Steampunk Emporium som handlar om hur du kan designa egna steampunksmycken. Se också Anna Örnbergs Skapa unika smycken : vintage de luxe : [fyndat, personligt, loppislyx, steampunk

För den som är oklar på vad steampunk är kan med fördel hyra spelfilmen Sherlock Holmes, där Robert Downey Jr. spelar den excentriska, men geniala, detektiven.

sherlock

Håll ångan uppe!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s