Kategorier
Konstkollen

Skönheten har många ansikten

Av Frida Werner

smink
Sminksamling

För ett tag sedan fick jag frågan om hur lång tid det tar att sätta på sig sminket på morgonen. I stunden kunde jag inte ge ett ordentligt svar på frågan men den har funnits i mina tankar. Just därför har jag tagit tiden, med resultatet plus minus fem minuter, beroende på i vilken dagsform målarduken befinner sig.

Utifrån media och annan marknadsföring vill jag påstå att sminkning i dagens samhälle är en företeelse som huvudsakligen kan förknippas med det feminina. Det mest vanliga syftet med att sminka sig ska vara att förstärka och försköna den målade, någonting som grabbarna Alice Cooper och Marilyn Manson kan ha missförstått en aning.

Det förs många diskussioner kring västvärldens besatthet av yta och skönhet, det förs en ständig kamp mot de skeva skönhetsideal som medier matar oss med. Män och kvinnor i alla åldrar kan lägga sig på operationsbordet i hopp om att de ska kunna se ut som den photoshopade modellen på modemagasinets framsida. Det är lätt att tro att detta fenomen är speciellt för väst men andra kulturer världen över har också ideal som ska uppfyllas. Samma kamp för ”rätt” utseende men där idealet kan se betydligt mer annorlunda ut.

Läs mer om detta i Carolina Brown Skönhetens mask : historia om kropp och själ, ideal och verklighet

När jag var liten var jag en flitig läsare av kulttidningen En ding ding värld där artiklarna handlade om extrema människor eller händelser, ibland fakta och ibland ren fiktion. En artikel kom jag speciellt ihåg och som jag troligtvis aldrig kommer att glömma. Den handlade om kvinnor som bar halsringar, en kulturell företeelse som främst kan ses i Thailand och i Afrika. Det som är extremt med just detta är att det inte bara är en halsring utan det är så pass många att halsen blir sträckt och jättelång. Precis som de kläder vi bär kan vara vackra och samtidigt signalera för omvärlden vilka vi är fyller dessa halsringar också flera funktioner. En är att en lång hals anses vacker, i vissa kulturer symboliserar halsringarna att bäraren är gift samt att de kan signalera status.

I Margo DeMellos Encyclopedia of body adornment kan man läsa mer om vad vi människor kan utsätta våra kroppar för i jakten på det “rätta” utseendet. I boken beskrivs inte bara olika nationers traditioner utan också andra yttringar som kan ses i olika subkulturer beskrivs. Subkulturer tycker jag är speciellt intressant då man ofta vill gå mot strömmen och samhällets rådande hegemoni, men också här faller man in i ett flockbeteende där det också finns ett ideal att följa för hur man ska se ut – ett moment 22.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s