Kategorier
Månadens mord

Tore Hedin – mördaren som utredde sig själv

Av Håkan Olsson

Telefonen ringer, polisen springer och letar efter mej,
men mej hittar dom ej, men min övergivna bil har ni
hittat nu, och det är ju ändå något och vill ni lösa en gåta så
leta i det våta, ifall ni tror jag är där./…
(ur Tore Hedins avskedsbrev.)

November 1951, i skånska Tjörnarp. Kvarnen står i ljusan låga och när polisen senare undersöker brottsplatsen finner man kvarnägaren, Allan Nilsson, död. Snart visar det sig att Nilsson var död när branden startade, det handlar alltså om mord. Extra ordinarie fjärdingsman Tore Hedin, uppskattad i bygden, är aktiv i utredningen kring brottet. Men det finns en hake, Hedin är nämligen gärningsman.


Kanske hade mordet blivit ouppklarat om inte Hedin blivit dumpad av sin flickvän i augusti året därpå. Han hade misshandlat henne i ett försök att få henne åter, detta fick till följd att han avskedades och med det rasade allt. I en mordorgie i skånska Hurva dödade Hedin inalles nio människor, däribland den förre flickvännen och sina föräldrar. Slutligen tände han eld på ålderdomshemmet där flickvännen tjänstgjorde.
Hedin körde i augustinatten till Bosarpssjön. Han parkerade bilen, lämnade en halväten korv och ett avskedsbrev, som gått till kriminalhistorien, i framsätet. Därefter gick han i sjön och dränkte sig.
Märkligt nog har det inte skrivits någon bok om dessa hemska händelser, dock ett antal artiklar i antologier. I Jan-Öjvind Swahns Svenska mord : märkliga mordfall ur den svenska kriminalhistorien (2003) skriver författaren ett kapitel om Hedin. Jan Hemmel utgav 2010 Skånska mord. Det avslutande inslaget handlar om Hurvamorden 1952, med Ernst-Hugo Järegård i rollens som mördaren och fjärdingsmannen Tore Hedin.

Du kan se alla delarna i serien Skånska mord på SVT:s öppet arkiv.

Hurvamorden SVT arkiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s