Kategorier
Aktuellt

Toblerone, Ebbe Carlsson och Watergate

Av Håkan Olsson

Den 14 september är det val i Sverige. Så här långt är valrörelsen befriad från politiska skandaler, det vill säga händelser som inte direkt rör det politiska sakinnehållet. 2010 års riksdagsval färgades av Littorin-affären och valet dessförinnan av folkpartiets dataintrång. Dessa affärer var dock rätt begränsade och påverkade knappast valresultatet.

En affär som fick stor betydelse var den så kallade Toblerone-affären. Undersökningar hösten 1995 visade att Mona Sahlin, som då kandiderade till posten som socialdemokratisk partiledare, hade slarvat med tjänstekontokortet. Sahlin friades senare från brottsmisstankar men det politiska priset blev högt, hon avgick som minister och tog time-out från politiken. Om detta har Mikael Romero, tidigare Sahlins pressekreterare, skrivit i Tobleroneaffären : varför Sverige inte fick sin första kvinnliga statsminister (2012).

I efterdyningarna av mordet på Olof Palme 1986 inträffade 1988 den så kallade Ebbe Carlsson-affären. Bokförläggare Carlsson hade, med hjälp av andra, försökt smuggla in avlyssningsutrustning men fastnade i tullen. Carlssons avsikt var att hemligen utreda kurd-spåret i Palmeutredningen. Dåvarande justitieministern Anna Greta Leijon hade skrivit ett rekommendationsbrev och tvingades avgå. Anders Isaksson publicerade 2007 Ebbe – mannen som blev en affär om dessa händelser. Historien om Ebbe Carlssons innehållsrika liv har även blivit film, Ebbe – the movie

I mars 2011 valdes Håkan Juholt tämligen otippat till partiordförande i socialdemokraterna. Redan efter några månader hamnade han i trubbel med anledning av sökt ersättning för en övernattningslägenhet i Stockholm; dessutom sviktade det politiska omdömet. Han avgick redan i januari följande år. Om detta kan man läs både i Tommy Möllers och Margit Silbersteins En marsch mot avgrunden (2013) och Fredrik Lobergs Håkan Juholt – utmanaren (2012).

juolt1

 

Gunnar Walls Världens största politiska skandaler (2009) skildrar ett antal affärer, både svenska och utländska. Av dessa får väl Watergate-skandalen sägas vara den största. Den började med ett simpelt inbrott i det demokratiska högkvarteret i Washington och slutade med president Nixons avgång i augusti 1974. Washington Post-journalisterna Bob Woodward och Carl Bernstein blev världsberömda på kuppen. Redan 1974 kom Och alla presidentens män av journalistparet, på vilken storfilmen Alla presidentens män (1976) baserades. Långt senare avslöjades vem som var den hemlige informanten, Deep Throat. Woodward skriver om detta i Den hemlige mannen : berättelsen om Watergates Deep Throat (2005).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s