Kategorier
Naturrutan Ut i världen

På vandrande fot

Vandrare i skogsmiljö

Allt sedan apornas tid har nog människan haft resfebern brännande i kroppen, och jag vågar nog påstå att vi har turistat i hundratals år – minst! Det går inte att säga exakt när turismen som fenomen föddes, men den turism som vi känner till och ”älskar” idag kunde man tydligt se redan på 900-talet, då många människor företog sig pilgrimsfärder (av många anses pilgrimen vara den första turisten). Längs pilgrimslederna byggdes det sedermera upp en turistnäring och det uppfördes gästgiverier och härbärgen, samt pågick det försäljning av souvenirer.

Pilgrimsfärdens ursprungliga syfte var att resa till en helig plats, till exempel för att be, tacka eller visa att man ångrat det man gjort fel.

Jag ser pilgrimsfärden som en tvärreligiös företeelse då fenomenet är etablerat i många religiösa (och ickereligiösa) rörelser. Syfte och form för pilgrimsfärden kan se olika ut men det finns en kärna som alla pilgrimar delar, att alla söker en inre och själslig resa. Hinduerna vallfärdar till Varanasi och tvättar bort onda gärningar i floden Ganges, muslimer reser till Mekka, kristna tar sig till Jerusalem och agnostiker/ateister kan söka en allmän själslig utveckling. Om man vill veta mer om andra värdeladdade platser är James Harpours bok Heliga platser: möten mellan himmel och jord intressant.

En välkänd pilgrimsled i Europa är Jakobsleden som startar i Le Puy i Frankrike och slutar 160 mil senare vid katedralen i spanska Santiago de Compostela.

Pilgrimsturer till Santiago de Compostela: Camino Frances & Camino Portugués – Ulla Nordfors

Vandra i Europa Monika Björk

Santiago de Compostela: Vägar och vandringar till aposteln Jakobs grav Carl Jacob Gardberg

Eller varför inte se närmare på Nina Granboms bok som har den excellenta titeln Med trasiga fötter mot ett helt hjärta

Det finns också många klassiska berättelser där pilgrimsfärden är en central del i intrigen. Det som jag kom att tänka på var L. Frank Baums gamla klassiker Trollkarlen från Oz, där vandringen på the yellow brick road driver handlingen framåt vägen som ska ta hjältarna till den beryktade trollkarlen. Under berättelsens gång visar det sig att det inte är målet i sig som är det primära utan det är resan dit som får hjältarna att utvecklas: lejonet får sitt mod, plåtmannen får sitt hjärta och fågelskrämman sitt intellekt.

Nostalgisk? På biblioteket har vi både böcker, ljudböcker och filmer om L. Frank Baums magiska land Oz.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s