Kategorier
Från bibliotekens gömmor Mot strömmen Träningstips

Spelets regler

Av Frida Werner

Tv-spelande man

I den populärvetenskapliga boken Det infantila samhället talar författaren Carl Hamilton om att åldern är en social konstruktion, att vi lever i ett slags ålderslöst samhälle. Speciellt upplyftande är att Hamilton skriver att man kan vara ung oavsett hur gammal man är, vilket jag ser som ett intyg på att det faktiskt är helt ok att låna hem TV-spelet Last of us eller Skyrim från biblioteket, för att sedan ägna en ledig kväll åt att rädda världen ifrån själlösa zombies – trots att man är 30 år fyllda. Jag fick också detta bekräftat när jag en dag skrotade runt i Stadsbibliotekets magasin och råkade snubbla över J. Huizingas gamla psykologiklassiker från 1940-talet Den lekande människan (Homo ludens), där han lyfter fram vilken viktig roll lek och spel har för människan som kulturell och social varelse.

För den som är intresserad av TV-spel, och som är i närheten av min unga ålder kommer säkert, med skräckblandad förtjusning, ihåg Commodore 64 där spelen var i kassettbandsformat och kunde ta en halvtimma att starta. Jämför det med dagens konsoler där man får hjärtsnörp om spelet har oförskämdheten att ha en laddningstid på över en halv minut.

För den som blir sugen på en nostalgitripp när ord som Commodore, Amiga, Sega saturn och nes kastas runt i texten så har vi boken The video game explosion : a history from PONG to PlayStation and beyond för utlåning på biblioteket. En bok som med ett intressant perspektiv tar läsaren med på en resa in i TV-spelets historia.

Vi har också tidskrifter i ämnet:

Level : Wii, PS3, XBOX 360, PS2, PC, PSP, DS, Retro

Robot : Sveriges coolaste speltidning

Nackdelen med Tv-spel är att man glömmer tid och rum och sitter stilla alldeles för länge, vilket kan leda till problematik i rygg- och nackmuskulatur (och för att inte tala om kramp i tummen), som i förlängningen kan innebära klippkort hos kiropraktorn (been there, done that). Så ett tips från coachen kan vara att man i samband med att man hyr TV-spel på biblioteket också plockar med sig en bok av den här typen:

Träna ryggen – Tomas Lihagen

Coreträning : 20-minutersprogram för starkare rygg och mage – Oscar Nilsson

Game on!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s