Kategorier
Aktuellt Konstkollen

Kungen av kaffekoppar

Av Jeanette Malm

Kaffekoppen Berså

Även den som är helt ointresserad av design känner troligen igen någon av de kaffeserviser som har Stig Lindberg som upphovsman. Han har varit ständigt aktuell sedan 1940-talet, men under de senaste åren har hans design varit hetare än någonsin. Chansen att ramla över en låda Lindberg-porslin på loppis är nog ganska liten, tyvärr. Nu säljs Berså, Spisa ribb och Aveny till höga priser på auktioner och har även kommit i nyproduktion.

Lindberg formgav inte bara vardagsporslin. Han var står också bakom flera kända textiltryck som Herbarium och Pottery. Vad alla kanske inte vet är att Lindberg illustrerade många av Lennart Hellsings barnböcker, som t.ex. Krakel Spektakel

Krakel Spektakel

På stadsbiblioteket kan vi skryta med ett äkta Stig Lindberg-bord. Det hittar du vid Hallandsavdelningen på övre plan.

bild (2)
Stig Lindberg ”Blå fiskar”

Det har skrivits mycket om människan och konstnären Stig Lindberg. På biblioteken hittar du dessa: böcker om Stig Lindberg

stigl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s